Geografii cu luciu intens Cu orice ingredient si cu putina fantezie poti crea geografii culinare. Grimond de La ReyniIre a aratat ca singura geografie care nu-i plictisitoare este cea gurmanda. Ba mai mult, adaug eu, cu orice ingredient iti p

Geografii cu luciu intens
Cu orice ingredient si cu
putina fantezie poti crea
geografii culinare.

Grimond de La ReyniIre a aratat ca singura geografie care nu-i plictisitoare este cea gurmanda. Ba mai mult, adaug eu, cu orice ingredient iti poti imagina orice taram in care gustul, privirea si parfumul traiesc intr-o armonie deplina. Iata un exemplu: gogosarul! El impresioneaza prin continutul bogat in vitamina C - care depaseste portocala - necesar zilnic persoanelor stresate.

FORME DE RELIEF. Daca iarna vreau sa calatoresc la munte, privesc borcanele cu muraturi, in care jumatatile de gogosari imi dau senzatia unor munti in miniatura. Daca mi-e dor de deal, o salata de gogosari cu telina si mustar, peste care trec rauri de bulion, poate reprezenta relieful domol. Se serveste ca garnitura la ciorbe sau fripturi. Calatoriile in strainatate pot oferi prilejul de a gusta geografii, de a inghiti pamanturi si ceruri, de a aprecia savori specifice unor regiuni si unor cutume. Aperitivul de gogosari si migdale l-am asociat cu podisul. Este un fel de zacusca, cu ceva cosmopolit in ea. Si tot cu ajutorul gogosarilor reusesc sa ajung si la campie. In combinatie cu rosii, ceapa, radacini de patrunjel, orez, sare, verdeata si smantana, gogosarul isi arata adevarata savoare intr-o delicata ciorba.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.