O pacoste pe capul celor care fumeaza este ca 75% dintre fumatori prezinta riscul de a se imbolnavi de cancer al cailor respiratorii superioare, cu alte cuvinte, ei sunt expusi unor grave pericole de a face cancer de laringe, de trahee, de baza de li
O pacoste pe capul celor care fumeaza este ca 75% dintre fumatori prezinta riscul de a se imbolnavi de cancer al cailor respiratorii superioare, cu alte cuvinte, ei sunt expusi unor grave pericole de a face cancer de laringe, de trahee, de baza de limba. Si sa nu uitam ca, in Romania, oamenii cu astfel de cancere, de exemplu de laringe, se prezinta atat de tarziu la spital, incat nu li se mai poate scoate doar o parte din laringe, ci se indeparteaza din pricina fazei avansate tot laringele.
Astfel, ei raman cu grave invaliditati, respirand printr-un canal facut la gat cu un butonas, iar de vorbit trebuie sa foloseasca aparate. Prof. dr. Dorin Sarafoleanu, presedintele Societatii Internationale ORL a Tarilor Latine, explica factorii de risc ce pot duce la cancere ale cailor respiratorii superioare. Exista o predispoztie genetica la unii oameni, generata de defectiunile, de anomaliile unor cromozomi, care favorizeaza instalarea anarhiei celulare ce caracterizeaza boala canceroasa.
Alt factor de risc pentru cancerele cailor respiratorii superioare este carenta unor vitamine, saracia de unele vitamine din alimentatie, dar si viciile alimentare, pietrele aiurea. De fapt, nu trebuie sa mancam mult, ci sa mancam foarte diversificat. In afara acestor factori de risc, exista si factori exogeni, din afara. Cel mai de temut fiind tutunul.

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.