Noaptea vesel, ziua trist... Este titlul, se pare, singu
Noaptea vesel, ziua trist... Este titlul, se pare, singurei carti scrise de artistul de opereta George Groner. Aparuta in vreme de razboi, aprilie 1943 la Editura ""Vatra"", ce-si avea sediul pe Strada Vasile Conta nr. 12, in Bucuresti, are 135 de pagini, pe hartie de ziar, date fiind timpurile. Sa amintim cateva repere despre George Groner. Nascut in ultimul an al secolului al XIX-lea, 1900, a fost un artist cu o impresionanta paleta interpretativa, a jucat comedie, opera, drama, tragedie, opereta pana la varieteu-cabaret. Dupa 1945 a fost actor la Teatrul National de Opereta. Sub conducera lui Ion Dacian obtine, impreuna cu colegii sai - adevarati ""monstri sacri"" - Costache Antoniu, Nae Roman, Elena Zamora, Bimbo Marculescu, Virginica Romanovschi, Maria Wauvrina etc., rasunatoare succese in Austria, Germania, Belgia, Luxemburg, Olanda. PREPARATE. Dar sa revenim la... bucataria teatrala. In prima parte a cartii, ""Tablouri si vitrine din muzeul teatral"", G. Groner ofera amanunte picante, alteori triste despre artisti europeni precum Rachel (care ii scria lui Alfred de Musset: ""... Ceeace priveste supeul, afla draga prietene ca sunt setoasa de poezia D-tale; dar ia seama, supeurile mele costa scump""), Girardi (renumit artist de opereta la Viena). In partea a doua, ""Din culisele culiselor..."", vom aminti despre deliciile eseului: Carte de bucate pentru bucataria teatrala si cinematografica, intocmita intru uzul incepatorilor si al autorilor tineri. Cum se prepara reteta pentru o tragedie à laantique: se scoate un episod din istoria antica si se taie in cinci bucati mari, egale. Se prepara apoi separat cateva citate clasice si o zeama reincalzita de fraze pompoase. Acestea se toarna deasupra si se serveste totul la matineele scolare. Iar pentru o drama (à la Bataille) se strica ""o casnicie o data sau de mai ""multe ori"", se adauga apoi un sos picant cu mirodenii de ""raisonneuri"" à la Dumas-fiul si se serveste in felii triunghiulare. In loc de piper se poate adauga la sfarsit putin praf de pusca sau strichina. ""Acestea ii dau mai mult gust... moral."" Vizita - Noutati vinicole
Despre autor:
Sursa: Jurnalul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Ce planuri are PKO Bank în România: cea mai mare bancă din Polonia are active...
Sursa: futurebanking.ro
-
Sumă record cheltuită de utilizatorii OnlyFans în 2024. Câți bani au ajuns la...
Sursa: wall-street.ro
-
FRENVI, compania care îți pune pe masă tacâmuri sustenabile și comestibile
Sursa: green.start-up.ro
-
Românca Alina Sabău, antreprenoare în fashion de lux, va deschide un nou...
Sursa: retail.ro
-
Ideea simplă care digitalizează un domeniu blocat în timp | Cum funcționează...
Sursa: start-up.ro
-
Tot ce trebuie să știi despre RODIE, fructul-minune cu multiple beneficii...
Sursa: garbo.ro
-
INTERVIU EXCLUSIV: Cravata Galbenă, filmul prin care Serge Celebidachi aduce...
Sursa: kudika.ro