Pentru yoghini, nutritia este principala indatorire fata de corp. De aceea ei sunt foarte preocupati de asigurarea unei alimentatii corespunzatoare, respectand principiul polaritatii Yin si Yang. In conceptia yoghina, regimul lacto-ovo-vegetaria

Pentru yoghini, nutritia este principala indatorire fata de corp. De aceea ei sunt foarte preocupati de asigurarea unei alimentatii corespunzatoare, respectand principiul polaritatii Yin si Yang.

In conceptia yoghina, regimul lacto-ovo-vegetarian constituie premisa echilibrarii fiintei umane, mentinerii unei sanatati depline si a integrarii in armonia universala. Aspectul Yin reprezinta femininul, negativul, linistea, calmul, relaxarea, intunericul, conservarea energiei si tendinta de organizare, influenta lunara, simbolul sau fiind ""apa"". Aspectul Yang reprezinta influenta solara, pozitivul, masculinul, dinamismul, caldura si are ca simbol ""focul"". Hrana omului contemporan este alcatuita din alimente predominant Yin. Echilibrarea energetica se poate realiza prin alimente de tip Yang. Orice yoghin va dispune astfel de o lista de alimente clasificate in functie de incarcatura lor energetica de tip Yin sau Yang.

ALIMENTE SI REGULI. Germenii de grau, graul incoltit, mierea de albine, polenul, toate fructele si legumele sunt cele mai valorizate alimente pentru yoghini. Ei au si anumite reguli: fixarea si respectarea unor ore pentru a lua masa, alimentele sunt ingerate intr-o anumita ordine, respectarea compatibilitatii si a incompatibilitatii alimentare. Hranirea devine o practica spirituala si se realizeaza intr-o stare de concentrare asupra actului in sine, care devine astfel obiect al controlului constient.

RESTRICTII. Tehnicile abordate in sistemul yoga te determina sa raresti consumul de carne sau sa abordezi un alt gen de alimentatie. ""Regimul alimentar lacto-ovo-vegetarian iti permite purificarea corpului"", spune Georgeta Mihalcea, studenta ce practica yoga de trei ani. Tot de la ea am aflat ca ascutimea si puritatea mintii depind de calitatea si puritatea hranei. Alimentele interzise in alimentatia yoga nu se rezuma numai la carne. In ierarhia alimentelor daunatoare, pe acelasi loc se afla si zaharul alb, faina alba, apoi cafeaua, tutunul, toate bauturile acide si condimentele puternice.

YIN SI YANG


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.