Exploatatiile agricole de subzistenta reprezinta peste doua treimi din totalul de ferme de mici dimensiuni din Romania, de pana la trei ori mai mult decat in alte state din regiune. Peste 70% din exploatatiile agricole din Romania nu ating pragu

Exploatatiile agricole de subzistenta reprezinta peste doua treimi din totalul de ferme de mici dimensiuni din Romania, de pana la trei ori mai mult decat in alte state din regiune.

Peste 70% din exploatatiile agricole din Romania nu ating pragul de o unitate economica de dimensiune europeana (ESU), potrivit Institutului National de Statistica (INS). ESU este denumirea generica data dimensiunii economice a exploatatiei agricole si reprezinta potentialul economic al acesteia, echivaland cu 1.200 de euro. Prin comparatie, ponderea exploatatiilor agricole ce detin cel putin un ESU este in Romania de 29,3%, fata de Ungaria - 21,7%, Republica Ceha - 62,4%, Slovenia - 78,9%, Polonia - 43,7%, Lituania - 50,8%.

IN SCADERE. Numarul exploatatiilor agricole din Romania a scazut cu circa 5% in perioada 2002-2005, potrivit Anchetei Structurale in Agricultura, realizata de INS. In 2005, potrivit rezultatelor anchetei, existau 4,25 de milioane de exploatatii agricole, comparativ cu anul 2002, cand numarul acestora a fost de 4,48 de milioane. Suprafata agricola utilizata ce a revenit in medie pe o exploatatie agricola individuala, in anul 2005 comparativ cu anul 2002 a crescut de la 1,73 hectare la 2,15 hectare, conform cercetarii. In acelasi interval de timp, suprafata agricola utilizata ce revine in medie unitatilor cu personalitate juridica a scazut cu peste 10 hectare, de la 274 de hectare la 263 de hectare. Din totalul suprafetelor agricole individuale, cea mai mare pondere (66%) o au exploatatiile de mici dimensiuni, de pana la 2 hectare. Suprafata totala de teren utilizata pentru agricultura nu s-a modificat semnificativ, mentinandu-se la circa 13,9 milioane de hectare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.