Premierul  Calin- Popescu Tariceanu s-a grabit, ieri, sa condamne ororile  comunismului inaintea lui  Traian Basescu. Presedintele va condamna, la randul lui, comunismul pe 18 decembrie printr-o declaratie in Parlament.

Premierul Calin- Popescu Tariceanu s-a grabit, ieri, sa condamne ororile comunismului inaintea lui Traian Basescu. Presedintele va condamna, la randul lui, comunismul pe 18 decembrie printr-o declaratie in Parlament.

Desi condamnarea comunismului este un subiect sensibil, premierul Tariceanu si presedintele Basescu se concureaza si la acest capitol. Ieri, Marius Oprea, presedintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR), a declarat ca sistemul comunist a reprezentat „o crima impotriva umanitatii”. Basescu se pregateste sa condamne si el comunismul pe 18 decembrie printr-o declaratie in Parlament.

Marius Oprea, consilierul premierului, a repus pe tapet racolarile masive de minori facute de securitate in anii '80. El a aratat ca tinerii erau pusi in situatia sa-si spioneze parintii si chiar profesorii. In acest sens, consilierul premierului Tariceanu a precizat ca in Sibiu la sfarsitul anilor '80 erau circa 830 de informatori dintre care 170 de minori. El a aratat ca unii dintre ei aveau chiar 9 ani. In urma cercetarilor real izate de Institut s-a descoperit ca in cimitirul de la Sighet s-au gasit 9 cadavre de copii.

'Libertatile>> regimului comunist
„Sunt multi care isi exprima indoielile in legatura cu trecutul. Sunt cei care considera perioada comunista ca o perioada in care au trait bine, dar singurul reper pe care il au in vedere este cel material. Cei 16 ani care au trecut nu au insemnat o imbunatatire a calitatii vietii, dar sunt multi cei care apreciaza libertatile pe care le au dupa caderea regimului comunist. Si sunt multi cei care au suferit in perioada comunista prin restrangerea drepturilor si libertatilor fundamentale”, a declarat, la randul lui, premierul Tariceanu, sub al carui patronaj Institutul analizeaza dictatura comunista. „De aceea, cred ca e nevoie ca Romania sa fie cunoscuta in profunzime asa cum a fost ea, o tara in care a dominat teroarea, in care regimul comunist a putut sa functioneze vreme de 45 de ani bazandu-se pe acest instrument - instalarea si functionarea terorii”, a mai spus primul-ministru.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.