Parchetul General a dispus inceperea urmaririi penale impotriva afaceristului pitestean Catalin Cornel Bulf, cunoscut opiniei publice din cauza scandalului international „Petrol contra hrana“, denuntat de ONU, in Irak. Catalin Bulf este

Parchetul General a dispus inceperea urmaririi penale impotriva afaceristului pitestean Catalin Cornel Bulf, cunoscut opiniei publice din cauza scandalului international „Petrol contra hrana“, denuntat de ONU, in Irak. Catalin Bulf este acuzat, de aceasta data, de constituirea unui grup de criminalitate organizata si spalare de bani.

Concret, el se face vinovat, potrivit procurorilor, de preluarea companiei „Foraj Sonde Bucuresti“ SA, din fonduri apartinand tocmai acestei societati, apoi devalizarea ei, in sensul instrainarii patrimoniului de altfel sechestrat, prin intermediul unor firme de tip suveica.

Una dintre cele mai valoroase companii romanesti, SC Foraj Sonde Bucuresti SA, a ajuns de domeniul istoriei, „gratie“ unei privatizari esuate si a unei devalizari minutios puse la punct de catre omul de afaceri pitestean Catalin Cornel Bulf. Acesta a reusit, prin intermediul unor societati comerciale de tip suveica, sa acapareze patrimoniul SC Foraj Sonde Bucuresti SA, culmea tocmai pe banii acestei companii, pentru ca, mai apoi, sa instraineze bunurile de valoare catre un gr up de firme pe care le controla. Sesizate, intr-un final, de catre sindicalisti, autoritatile statului - finante, instante, parchete - au, acum, dificila misiune de a identifica si „penaliza“ faradelegile comise sub atenta coordonare a pitesteanului Catalin Bulf. De altfel, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, din cadrul Parchetului General, au inceput, ieri, urmarirea penala impotriva lui Catalin Bulf, sub acuzatiile de spalare de bani si constituirea unui grup de criminalitate organizata.

„Epopeea“ devalizarii companiei „Foraj Sonde Bucuresti“ SA incepe in anul 2000, cand Fondul Proprietatii de Stat Bucuresti anunta privatizarea acestei companii. Contractul de privatizare (B078/26.07.2000) este negociat intre FPS Bucuresti, reprezentat prin directorul Dorin Constantin si cumparatorul „Trivale“ SA Pitesti, administrata de SC „Administrarea si Managementul Afacerilor“ SA Pitesti, la randu-i reprezentata de catre Paulina Bulf, sotia cunoscutului om de afaceri Catalin Cornel Bulf.

La negocierea contractului a luat parte si directorul SC „Foraj Sonde Bucuresti“ SA, Nicolae Tache. Interesant este faptul ca Nicolae Tache devine, in acelasi timp, administrator al „Gazoil Drilling“ SA Targu-Carbunesti, societate detinuta de SC „Iamsat Prodconstruct“ SA, aceasta din urma controlata tot de familia Bulf. Unde mai pui ca negociatorul contractului din partea FPS Bucuresti, Dorin Constantin, avea sa devina, la randu-i, consilier la SC „Foraj Sonde Bucuresti“ SA, fiind retribuit pe statul de plata al societatii, pentru mai bine de doi ani. Asadar, toata lumea era multumita de planul pus la punct de Catalin Bulf.

Acestia fiind termenii privatizarii, obligatiile asumate prin contract de catre cumparatorul „Trivale“ SA Pitesti aveau sa fie ignoarte cu desavarsire, fara ca FPS Bucuresti sa ridice vreo obiectiune. Printre obligatiile calcate in picioare s-au numarat achitarea datoriilor catre bugetul de stat, efectuarea de investitii, neinstrainarea patrimoniului, ca sa nu mai vorbim de pastrarea numarului salariatilor.

Compania, achitata din... propriile fonduri!
Revenind la privatizarea „Foraj Sonde Bucuresti“ SA, cumparatorul „Trivale“ SA Pitesti a achizitionat 68,9% din actiunile companiei achitand, initial, doar garantia de 1,535 miliarde lei vechi (ordinul de plata 197/14.07.2000), urmand ca restul de 3,838 miliarde sa fie achitati in termen de 90 de zile calendaristice.

Imediat dupa privatizare, Bulf Catalin constata ca SNP Petrom avea de achitat catre Foraj Sonde Bucuresti SA suma de 24 miliarde lei vechi, reprezentand contravaloarea efectuarii unor lucrari de foraj. Astfel ii vine ideea semnarii unui contract de cesiune de creanta (nr. 2052/18.10.2000) intre Foraj Sonde si SNP Petrom, in favoarea SC „Trivale“ SA, fara ca aceasta societate sa aiba, insa, de recuperat ceva de la compania recent privatizata. Cu alte cuvinte, „Trivale“ SA Pitesti primeste cadou de la SNP Petrom 24 miliarde de lei, bani care trebuiau sa ajunga, insa, in conturile „Foraj Sonde“ SA. Asta ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca respectivul contract de cesiune creanta nu ar fi putut fi incheiat nici daca „Foraj Sonde“ ar fi avut vreo datorie catre „Trivale“, caci prioritare, prin lege, erau achitarea datoriilor catre bugetul de stat. O parte din cei 24 de miliarde de lei primiti cadou de SC „Trivale“ sunt folositi pentru achitarea catre FPS Bucuresti a contravalorii actiunilor SC Foraj Sonde“ SA. Cu alte cuvinte, SC „Trivale“ a achitat contravaloarea „Foraj Sonde“ din banii acestei din urma societati, ba chiar i-a mai ramas un „bonus“ de aproximativ 20 miliarde de lei. Asta fara sa mai vorbim despre faptul ca activele „Foraj Sonde Bucuresti“ SA nu au fost re-evaluate la momentul incheierii contractului de privatizare, fiind vandute la o valoare mult mai mica decat cea reala.

Cei aproape 20 miliarde de lei astfel rezultati au ajuns in conturile SC „Iamsat Prodconstruct“ SA Pitesti, societate detinuta de catre sotii Bulf si SC „Gazoil Drilling“ Targu-Carbunesti, administrata de catre Nicolae Tache, de asemenea director general al „Foraj Sonde“ atat ante cat si post-privatizare.

Instrainare de active sechestrate


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.