Potrivit NASA, oglinzi reflectorizante plasate in jurul lui Marte ar crea o atmosferaa€¦ terestra Surplusul de lumina va furniza caldura si energie termica pentru exploratori. Specialistii sustin insa ca amplasarea oglinzilor s-ar pute

Potrivit NASA, oglinzi reflectorizante plasate in jurul lui Marte ar crea o atmosferaa€¦ terestra

Surplusul de lumina va furniza caldura si energie termica pentru exploratori. Specialistii sustin insa ca amplasarea oglinzilor s-ar putea dovedi foarte dificila. Cercetatorii si scriitorii SF spera de multa vreme in transformarea lui Marte intr-o planeta asemanatoare Pamantului pentru viitorii colonisti de pe Terra. Procesul, numit ""terraformare"", ar presupune subtierea atmosferei ""Planetei Rosii"" si cresterea temperaturii la suprafata sa. Transformarea intregii planete ar dura insa secole, necesitand imense cantitati de materii prime si uriase resurse umane. Specialistii studiaza posibilitatea ""terraformarii"" doar a unei mici suprafete de pe Marte prin focalizarea in directia acesteia a razelor solare captate de oglinzile situate pe o orbita circummartiana. Proiectul prevede utilizarea a 300 de baloane reflectorizante, fiecare cu un diametru de 150 de metri, asezate unul langa altul pentru realizarea unei oglinzi cu un diametru de 1,5 km pe o orbita apropiata de Marte.

PENURIE. Uriasa oglinda ar focaliza lumina solara pe o arie de circa un kilometru patrat. ""Instalatia"" ar putea creste temperatura la o confortabila valoare de circa 20 de grade Celsius, in timp ce temperatura la suprafata planetei variaza, in mod normal, intre - 140 de grade Celsius si - 60 de grade Celsius. Surplusul de caldura va permite astronautilor sa renunte la masivele costume etanseizate. Cresterea temperaturii va conduce la topirea ghetii pe suprafata planetei. Procesul va permite obtinerea apei in stare lichida, ce va putea fi consumata de astronauti sau ar putea fi utilizata ca materie prima pentru carburantii folositi de navele spatiale la intoarcerea pe Terra. Astronautii pot spori cantitatea de apa potabila incalzind o regiune martiana ce cuprinde si un lac inghetat, precum cea din apropierea Polului Nord al planetei.

NEWS


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.