Mamaliga, mititeii, sarmalele, sa moara si capra vecinului. Multi rezuma astfel poporul roman. Bulgarii au si ei elemente bine inradacinate: ""malkata pocivka"" - mica odihna de dupa-amiaza, si... salata bulgareasca. Bucataria lor este bazata pe lu
Mamaliga, mititeii, sarmalele, sa moara si capra vecinului. Multi rezuma astfel poporul roman. Bulgarii au si ei elemente bine inradacinate: ""malkata pocivka"" - mica odihna de dupa-amiaza, si... salata bulgareasca. Bucataria lor este bazata pe lunga istorie a tarii, ca si pe valurile de triburi migratoare care au fondat Bulgaria. Apropierea de Turcia si Grecia i-a ajutat sa-si formeze o bucatarie nationala atragatoare si, intr-o anumita masura, exotica. Ei nu isi pot imagina o lume fara ""bosha"", ""banita"", ""kebapceta"" sau ""sopska salata"". ""Nici o masa fara sopska"", aceasta e deviza Bulgariei. Nici o masa care se respecta nu e de conceput fara aceasta salata. Se prepara din toate zarzavaturile ce se pot consuma crude: rosii, ardei, castraveti, ceapa, taiate in felii subtiri, la care se adauga felii de cartofi fierti. Imprejur se pun frunze de salata verde, masline sau felii de oua rascoapte. Plus trei linguri de ulei, o lingurita de otet si sare. Se serveste ca aperitiv. Asa cum exista ""Pizza Suprema"", salata bulgareasca s-a transformat, in viziunea unor bucatari bulgari, in ""Sopska-Suprema"": frunze de salata verde, amestecate cu ananas si mai multe feluri de branza, printre care Rochefort!
roxana.roseti@jurnalul.ro


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.