Scandalul provocat de moartea fostului spion Alexaner Litvinenko ameninta sa scoata la iveala secrete bine ascunse ale premierului italian, Romano Prodi, acuzat ca ar fi colaborat cu KGB. Scotland Yard-ul investigheaza un mesaj electronic trimis d

Scandalul provocat de moartea fostului spion Alexaner Litvinenko ameninta sa scoata la iveala secrete bine ascunse ale premierului italian, Romano Prodi, acuzat ca ar fi colaborat cu KGB.

Scotland Yard-ul investigheaza un mesaj electronic trimis de unul dintre protagonistii scandalului, Mario Scaramella, avocatului sau italian. Scaramella, aflat in prezent in spital in urma otravirii cu poloniu, spune ca are inregistrari in care Litvinenko vorbeste despre legaturile unor politicieni si ziaristi italieni cu KGB. In trecut, presa italiana l-a acuzat pe Scaramella ca si-a folosit functia din cadrul comisiei parlamentare pentru a strange, in scopuri electorale, informatii despre legaturile oamenilor politici italieni de stanga cu KGB.

SPIONUL PRODI. Britanicii detin inregistrarea unor convorbiri telefonice dintre Scaramella si senatorul Paolo Guzzanti, ales pe listele Forza Italia. Din ea reiese ca cei doi doreau sa dezvaluie opiniei publice legaturile lui Romano Prodi si Alfonso Pecoraro Scanio, presedintele ecologistilor italieni, cu fostele servicii secrete sovietice. Scaramella facea parte din Comisia Mithrohin, ce monitoriza depozitele de deseuri radioactive din Italia. In aceasta calitate, el a colaborat cu Litvinenko, de la care a primit ""informatii referitoare la politicienii si ziaristii care au legaturi cu spionajul sovietic"". Concluzia lui Scaramella este devastatoare pentru clasa politica italiana: el sustine ca atat el, cat si Litvinenko au fost otraviti ca urmare a investigatiilor pe care le realizau in Italia.

VIZA DE MOSCOVA. Investigatorii italieni vor merge la Moscova si la Roma pentru a lamuri otravirea fostului disident rus. La randul lor, englezii intentioneaza
sa-l interogheze la Moscova pe Andrei Lugovoi, un alt suspect in acest caz. Lugovoi s-a intalnit cu Litvinenko chiar in ziua in care acesta din urma a fost imbolnavit cu poloniu 210.

REZISTENT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.