Noul tratament pentru cancerul la stomac prelungeste viata bolnavului cu pina la 18 luni.

De la 1 ianuarie 2007, Taxoter, medicamentul care este folosit in cancerul mamar, cancerul pulmonar si cancerul de prostata, va putea fi administrat si in cancerul gastric. „In urma studiilor s-a demonstrat ca tratamentul cu acest medicament prelungeste viata unui bolnav de cancer gastric, in medie, cu pina la 18 sau 19 luni", declara Adina Croitoru, medic primar la departamentul de Oncologie din cadrul Spitalului Fundeni. Fara aplicarea acestui tratament, sansele de supravietuire a bolnavilor de cancer gastric sint pina la maximum opt luni. „Evolutia acestui tip de cancer este foarte agresiva. Tratamentul cu Taxoter ofera o rata de supravietuire, la 90% dintre pacienti cu stadiul unu, de pina la cinci ani", adauga Adina Croitoru.

Un ciclu de tratament este format din 17 serii, bolnavului administrindu-i-se, in medie, noua serii, o data la trei saptamini.

3.000 de cazuri pe an

Cancerul gastric are o incidenta care incepe sa scada in Romania, potrivit Adinei Croitoru. Cu toate acestea, in fiecare an, in Romania se inregistreaza in jur de 3.000 de cazuri noi de cancer gastric. „Factorii genetici sint cei mai importanti in cancer. Insa cancerul gastric poate fi si urmarea unei alimentatii nesanatoase, cum ar fi afumaturile si mincarurile conservate", adauga Adina Croitoru. Alti factori de risc ii reprezinta fumatul si consumul de sare in exces.

Boala inselatoare

De obicei, cancerul gastric e o boala a virstei inaintate, insa s-a observat o crestere a numarului de pacienti cu aceasta boala in rindul persoanelor foarte tinere. „Am avut de-a face si cu pacienti de la 15 pina la 20 de ani, cu cancer gastric in stadii destul de avansate", sustine Croitoru. Ea adauga faptul ca „acest tip de cancer este o boala parsiva, fiind deseori complet asimptomatic. Exista cazuri in care vin pacienti cu cancer gastric de gradul patru, fara nici un fel de simptom".