Participantii la examenul de consultant fiscal acuza Ministerul de finante. Ministerul de Finante a calcat in picioare orgoliul economistilor romani prin modul neprofesionist in care a organizat examenul de consultant fiscal. Acesta s-a terminat cu u

Participantii la examenul de consultant fiscal acuza Ministerul de finante. Ministerul de Finante a calcat in picioare orgoliul economistilor romani prin modul neprofesionist in care a organizat examenul de consultant fiscal. Acesta s-a terminat cu un esec rasunator, din cei peste 8.700 de candidati au reusit sa treaca numai 25.
Majoritatea participantilor sunt revoltati si spun ca examenul a fost o adevarata bataie de joc, intrebarile grila au fost neprofesionist formulate, iar conditiile de organizare - sub orice critica. Revolta mare este ca acest esec a fost incasat de economisti cu experienta, oameni care lucreaza de minimum cinci ani in profesie. Conform legii, Ministerul de Finante a facut in prealabil o triere a dosarelor candidatilor inscrisi dupa patru criterii eliminatorii: licentiat al unei facultati cu profil economic, experienta de minimum cinci ani in functii economice, fara antecedente penale si sa aiba capacitate deplina de exercitiu (adica sa nu fie bolnavi psihic).
Grila neprofesionista. Examenul propriu-zis a constat in completarea unui test grila cu 40 de intrebari a cate 2,5 puncte fiecare, in total se puteau obtine maximum 100 de puncte. Pentru promovarea examenului era obligatoriu obtinerea a minimum 80 de puncte, adica era necesar ca un candidat sa raspunda corect la 32 de intrebari. Pana aici, toate bune si frumoase, numai ca fiecare intrebare avea sase variante de raspuns, din care doar una era acceptata ca fiind corecta. ""Organizatorii nu au experienta didactica si intrebarile au fost nu prea fericit formulate, astfel incat duceau la raspunsuri gresite. Mai mult, chiar existau mai multe raspunsuri care erau corecte, desi se stia ca doar unul dintre cele sase raspunsuri era considerat bun"", a declarat Radu Bufan, profesor universitar si participant la examen. El a adaugat ca o alta greseala a fost si structura subiectelor, care a inglobat in proportie de peste 60%-70% subiecte din legislatia vamala. ""Trebuia sa fii vames ca sa iei"", spune Bufan, participant la examen.
Jaf la drumul mare. ""Nimeni nu a fost pregatit pentru astfel de subiecte absurde. Au fost facute intentionat in acest fel, pentru ca sansele noastre sa fie minime si astfel sa mai platim inca 300 RON in februarie si inca 3 in iunie. Le trebuie bani si nu specialisti"", comenteaza un participant pe site-ul www. conta.ro. Un calcul simplu arata ca Ministerul de Finante a adunat circa 1.580.000 RON din organizarea acestui concurs, dar din acesti bani nu a pus la dispozitia concurentilor nici macar un pahar cu apa. ""Nu stiu ce sa fac, credeti-ma ca nu este vorba de bani, de mandria mea personala, ci de FRUSTRARE...."", ne scrie o cititoare, participanta la examen.

Opinie


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.