Cit de gurmand si de igienic era autorul Mona Lisei sau cit de orientala era mama sa, au aflat cercetatorii italieni, dupa ce au analizat amprenta renascentistului.

O echipa de antropologi au recompus amprenta aratatorului sting al lui Leonardo da Vinci, posibila pista pentru informatii de culise din viata inventatorului, informeaza Associated Press.

Fiu de sclav?

„Se adauga astfel prima pata de umanitate. Stiam modul in care Leonardo vedea lumea si viitorul... dar cine era el? Informatiile biologice au in vedere latura umana, nu geniul lui", sustine Luigi Capasso, director al Institutului de Cercetare Antropologica din cadrul Universitatii Chieti. Reconstructia amprentei este rezultatul a trei ani de cercetare, sprijinita pe fotografiile a 200 de amprente digitale extrase din peste 50 de hirtii minuite de artistul italian de-a lungul vietii. Informatiile biologice incomplete legate de Leonardo da Vinci, strinse pina acum, indica un artist stingaci in pictura, care crea uneori cu degetele, alteori lucra in timp ce minca sau calatorea. Expertii sint de parere ca amprentele sale ar putea include urme de saliva, singe sau indicii privind mincarea consumata cu o seara inainte si trasaturile etnice ale artistului. „Trasatura pe care am gasit-o in aceasta amprenta se aplica la 60% din populatia araba, sugerind posibilitatea ca mama sa sa provina din Orientul Mijlociu", spune Capasso. Ideea ca mama lui Leonardo da Vinci ar fi putut fi o sclava venita in Toscana din Constantinopol nu este noua si se bazeaza chiar pe anumite documente. In acelasi timp, reconstructia amprentei ar putea ajuta la atribuirea anumitor picturi sau manuscrise posesorilor de drept, mai spune Capasso.