Scandalul energiei produce noi efecte economice: Complexul Turceni a reziliat contractul cu Green Energy si va creste pretul pentru energia furnizata pentru firmele Beny Alex, Euro-PEC si Energy Holding. Complexul Turceni va furniza doar

Scandalul energiei produce noi efecte economice:
Complexul Turceni a
reziliat contractul cu
Green Energy si va creste pretul pentru energia furnizata pentru firmele Beny Alex, Euro-PEC si
Energy Holding.

Complexul Turceni va furniza doar 30% din cantitatea de energie electrica contractata anterior de firma Beny Alex. Societatea nu a acceptat cresterea pretului la valoarea la care Turceni vinde acum pe bursa pentru toata cantitatea de energie pe care fusese incheiat contractul de baza. ""M-am uitat azi - dimineata (vineri - n. red.) in mapa si am vazut ca de fapt nu vom rezilia contractul cu Beny Alex, pentru ca ne-au trimis aseara tarziu un fax in care cadeau de acord sa accepte pretul impus de noi, dar numai pentru 30% din cantitatea de electricitate livrata"", a declarat Dumitru Ilinca, directorul general al complexului. Daca Beny Alex nu ar fi acceptat noile preturi, Complexul Turceni ar fi reziliat contractul incepand din luna ianuarie 2007. Singurele firme care au acceptat noile preturi pentru toata energia contractata anterior sunt Euro-PEC si Energy Holding.

OFERTA. Contractul cu Beny Alex avea valabilitate intre 1 ianuarie 2006 si 31 decembrie 2007. Potrivit datelor OPCOM, Complexul energetic Turceni trebuia sa livreze firmei Beny Alex in perioada 1 noiembrie 2006-31 martie 2007, printr-un contract incheiat pe bursa de energie, 9.060 MW in banda. ""Am trimis oferta noastra ultima catre CE Turceni si asteptam un raspuns de la ei. Pretul ultim pe care suntem dispusi sa-l oferim se situeaza in jurul valorii de 150 lei/MWh"", a spus directorul general al firmei Beny Alex, Mihai Cornel. Producatorul de energie din Turceni solicita aproape 167 lei/MWh. Ministrul Economiei, Codrut Seres, a acuzat recent presiuni din partea deputatului PD Ioan Oltean, care a intervenit pentru ca firma Beny Alex SRL Cluj sa cumpere in continuare electricitate ieftina de la Turceni. Seres a dispus in iunie ca producatorii de energie electrica sa renegocieze contractele de livrare si sa vanda electricitatea disponibila pe bursa de electricitate OPCOM.

PROCESE. Contractul cu Green Energy a fost reziliat incepand de ieri. Contractul era incheiat pentru perioada 1 decembrie 2005-1 decembrie 2008. Societatea a deschis deja doua actiuni in instanta impotriva deciziei Complexului energetic Turceni. ""La prima infatisare din primul proces a fost respinsa contestatia depusa de Green Energy impotriva noastra"", a mai spus Ilinca. Green Energy are printre actionari pe fiul liberalului
Gheorghe Stefan, primarul municipiului Piatra-Neamt.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.