. In tara noastra, epidemia de HIV/SIDA la copii este in scadere, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel (foto). Infectia cu HIV la copii se limiteaza in acest moment la transmiterea de la mama la fat, situatie diferita de inceputul ani

.

In tara noastra, epidemia de HIV/SIDA la copii este in scadere, a declarat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel (foto).

Infectia cu HIV la copii se limiteaza in acest moment la transmiterea de la mama la fat, situatie diferita de inceputul anilor a€™90, cand foarte multi copii se infectau in spital. In schimb, in randul adultilor tineri, activi sexual, se observa o crestere a numarului de infectii cu HIV. Principalele cai de transmitere sunt contactul sexual neprotejat, dar si utilizarea de droguri injectabile intravenos, tatuajele, percing-ul. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel a subliniat ca speranta de viata a unei persoane infectate cu HIV in Romania a crescut de la 6 luni in urma cu cativa ani la 18-20 de ani in 2006.

CIFRE. La 30 iunie 2006, in evidentele Compartimentului pentru monitorizarea si evaluarea infectiei cu HIV/SIDA erau inregistrate 7.444 de persoane bolnave, care s-au prezentat cel putin o data la control in acest an. Dintre acestea, 379 sunt copii intre 0 si 14 ani, iar 7.065 - persoane peste 14 ani. La aceeasi data, 6.578 de bolnavi se aflau sub tratament antiretroviral si nonantiretroviral. Numarul total al cazurilor de SIDA, cumulat din 1985 si pana la 30 septembrie 2006, este de 11.000.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.