Un nou scandal este pe cale sa izbucneasca in Delta Dunarii. Dupa conflictele care au tulburat apele in ultimul an si jumatate, instaurarea unei noi prohibitii in Rezervatie infierbanta din nou spiritele. Este vorba despre un proiect de interzicere a
Un nou scandal este pe cale sa izbucneasca in Delta Dunarii. Dupa conflictele care au tulburat apele in ultimul an si jumatate, instaurarea unei noi prohibitii in Rezervatie infierbanta din nou spiritele. Este vorba despre un proiect de interzicere a setcilor, unelte de pescuit traditionale, si avizarea vintirelor sau talienelor. Propunerea a venit din partea unei fundatii ecologiste si este argumentata prin aceea ca setcile reprezinta unul dintre principalele pericole pentru resursa piscicola.

PUNCTE DE VEDERE. In viziunea ecologistilor, noua prohibitie ar duce la reducerea braconajului, care a explodat in ultimele 20 de luni. Desi initial guvernatorul Deltei, Paul Cononov, s-a declarat de acord cu propunerea, pana acum nu a luat nici o masura decisiva. Mai mult decat atat, specialistii de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare ""Delta Dunarii"" au formulat un punct de vedere negativ in privinta prohibitiei, aratand stiintific ca interzicerea folosirii setcilor nu ar ajuta la nimic. Specialistii avertizeaza mai ales asupra faptului ca interdictia nu va putea fi pusa in practica prea usor. Si in momentul de fata plasa monofilament cu
ochiuri mici este strict interzisa si totusi majoritatea pescarilor o folosesc fara nici o problema. ""Stim cu totii ca de la acte la fapte e un drum lung. Punerea in aplicare a unei astfel de interdictii ar fi foarte greu de realizat, daca nu imposibil"" - se arata in punctul de vedere formulat de specialisti. Nu este prima prohibitie care produce tensiuni in Delta. In 2005, interzicerea pescuitului la stiuca (facuta dupa ureche, tot la insistentele ecologistilor) a fost suspendata de instanta. Probleme sunt si cu prohibitia la sturioni, impusa in aceasta primavara. Interdictia nu este respectata, fostii pescari cu acte in regula deveniti braconieri pescuind fara retineri.

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.