Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu afirma, in exclusivitate pentru „Gardianul“, faptul extrem de grav ca anumiti oameni politici sunt monitorizati de serviciile secrete si raspunderea pentru acest lucru ajunge pana la CSAT,

Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu afirma, in exclusivitate pentru „Gardianul“, faptul extrem de grav ca anumiti oameni politici sunt monitorizati de serviciile secrete si raspunderea pentru acest lucru ajunge pana la CSAT, al carui presedinte este Traian Basescu.

Bogdan Olteanu sustine ca functia de presedinte al Romaniei este de fapt una contemplativa, care nu se potriveste unui om activ. De aceea, afirma ca nu se gandeste sa candideze la functia de presedinte al Romaniei, pentru ca nu se vede „sarind gardul Cotrocenilor“ pentru a avea ceva activitate.

Dar cel mai tanar presedinte al Camerei Deputatilor - 35 de ani, nu ascunde faptul ca ar vrea sa candideze pentru postul de presedinte al PNL, care este ocupat acum de nasul sau de cununie, Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Camerei Deputatilor Bogdan Olteanu afirma, in exclusivitate pentru „Gardianul“, faptul extrem de grav ca anumiti oameni politici sunt monitorizati de serviciile secrete si raspunderea pentru acest lucru ajunge pana la Consiliul Supre m de Aparare a Tarii, al carui presedinte este Traian Basescu. Bogdan Olteanu sustine ca functia de presedinte al Romaniei este de fapt una contemplativa, care nu se potriveste unui om activ. De aceea afirma ca nu se gandeste sa candideze la functia de presedinte al Romaniei, pentru ca nu se vede „sarind gardul Cotrocenilor” pentru a avea ceva activitate.

Dar cel mai tanar presedinte al Camerei Deputatilor - 35 de ani, nu ascunde faptul ca ar vrea sa candideze pentru postul de presedinte al PNL, care este ocupat acum de nasul sau de cununie, Calin Popescu-Tariceanu.

Anticipatele nu au nici un rost

Gabriel Klimowicz - Felul greoi in care se adopa legile in Camera si in Senat este un semn al slabiciunii Aliantei si Coalitiei de guvernare. In aceste conditii nu credeti ca ar trebui sa avem alegeri anticipate anul viitor?
Bogdan Olteanu - Despre anticipate merita sa vorbim in acest context numai in masura in care ne pot aduce o majoritate mai confortabila. In acest moment sondajele de opinie nu arata asa ceva. Ele arata ca Alianta impreuna cu UDMR ar obtine cam aceeasi majoritate ca si cea pe care o avem in acest moment impreuna cu Partidul Conservator. PC aflandu-se in acest moment sub pragul electoral. Asta nu ar ajuta foarte mult la un proces parlamentar mai simplu, pentru ca am fi cam in aceeasi situatie, de a avea cam 51% din mandatele parlamentare, e adevarat in trei si nu in patru. Pe de alta parte, eu mai am o retinere majora in ceea ce priveste alegerile anticipate acum in actualul sistem electoral. Eu cred ca, pana nu schimbam sistemul electoral, alegerile anticipate nu ar duce la un Parlament mai bun. Daca reusim sa introducem un sistem de vot uninominal, atunci ar merita sa avem alegeri anticipate, fie si numai pentru a avea un Parlament format din alesi uninominal.
G.K. - Credeti ca sistemul de vot uninominal ar servi mai mult politica romaneasca?
B.O. - I-ar servi cu siguranta mai mult pe votantii din Romania si implicit politica romaneasca.
Alegatorii trebuie sa stie
pe cine au ales
G.K. - Nu s-ar umple Parlamentul de vedete, fotbalisti, cantareti de muzica populara? Are populatia din Romania educatia politica necesara pentru a participa la un vot uninominal si a trimite, totodata, in Parlament, pe cei mai buni politicieni?
B.O. - Pai, daca alegatorii nu pot alege responsabil, atunci mai bine nu mai organizam alegeri.
G.K. - Suntem tåråti de zeci de ani de comunism in care nu am avut democratie.
B.O. - Consilierii sunt desemnati de liderii de partide care-i pun pe liste, primarii sunt desemnati de cetateni. N-as spune ca avem in cele mai multe localitati din Romania consilieri cu mult mai buni decat primarii. Deci iata ca cetatenii stiu sa aleaga uninominal.
G.K. - Dar nu partidul hotaraste care este candidatul pentru primarie?
B.O. - Fara indoiala, si asa se va intampla si pentru cursa electorala la Parlament in sistemul de vot uninominal. In acel moment poti sa decizi ca nu votezi un anumit candidat, daca ai altul mai bun pe care sa-l preferi in circumscriptia ta. In acest moment, in Bucuresti, avem 29 de deputati. Un milion si jumatate de alegatori se impart intre acesti deputati, dar nimeni nu stie cine e deputatul lui. Bogdan Olteanu la randul lui nu stie care sunt alegatorii pe care-i reprezinta dintre cei un milion si jumatate de bucuresteni. Daca am organiza sistemul de vot uninominal, atunci Bogdan Olteanu ar avea 70 de mii de alegatori ai lui fata de care ar fi obligat sa-si indeplineasca obligatiile parlamentare. Pentru ca altfel nu ma mai voteaza.

'Stolojan e un liberal descoperit mai tarziu>>

G.K. - Credeti ca PD ar avea ceva de castigat in urma alegerilor anticipate si PNL ar avea ceva de pierdut sau viceversa?
B.O. - Din sondajele de opinie se pare ca PNL nu ar avea de pierdut, ar avea un numar similar de paralamentari, PD ar avea destul de multi parlamentari de castigat.
G.K. - Ce parere aveti despre platforma Stolojan, este o platforma buna?
B.O. - Daca va referiti la text, textul e slab. Daca va referiti la intentia politica, din asta nu are de pierdut decat PNL. Eu vreau sa sper ca ea nu se va transforma intr-un partid politic asa cum probabil unii dintre membrii sai doresc, ci se va ajunge la o solutie de consultari, de apropieri, din care Stolojan sa se intoarca in PNL. In caz contrar, ma tem ca ei nu vor avea mare succes pe piata politica, vor deveni un partidulet, iar PNL va avea de pierdut din procentele pe care le are, deci nimeni nu castiga.
G.K. - Il considerati pe domnul Stolojan un liberal?
B.O. - Liberalii sunt de multe feluri. Poate ca domnul Stolojan este un liberal descoperit mai tarziu. Noi am spus ca oricine poate reveni in partid daca isi asuma cateva lucruri care nu sunt conditii, ci obligatiile fundamentale ale oricarui membru de partid: prima este asumarea statutului partidului, a doua este asumarea programului partidului. Greseala lor este aceea ca ei si-au sustinut argumentele la televizor si nu in partid. Cand vrei sa obtii sprijinul partidului atunci te adresezi membrilor partidului, cand vrei sa obtii sprijin electoral pentru alegerile parlamentare, atunci te adresezi, prin mass media, cetatenilor. Nu cetatenii decid ce e mai bine in interiorul unui partid, ci membrii partidului. Ei aici au gresit, pentru ca nu au folosit structurile de partid.
G.K. - S-a spus ca Theodor Stolojan prin actiunile lui face jocurile presedintelui Traian Basescu care doreste sa-si anexexe partidul liberal, ca atare sau prin intermediul unui alt partid, ca masa de manevra politica personala. Ce parere aveti?
B.O. - Eu am sa raspund cu cifrele dintr-un sondaj pe care l-am vazut recent in care era o intrebare: credeti ca in spatele lui Stolojan se afla Traian Basescu? 85% dintre cei intrebati au raspuns DA.

'Polul de dreapta e o prostie>>

G.K. - Care credeti ca ar fi avantajele coagularii fortelor de dreapta intr-un partid, pol de dreapta?
B.O. - Nu, asta este o prostie. Teoria bipolarismului, teoria conform careia
intr-o tara trebuie sa existe doua partide, unul de dreapta si unul de stanga, e o prostie fara nici un fel de acoperire. Nu exista in nici o tara europeana asa ceva. Chiar si Marea Britanie, care are sistem de vot uninominal, care incurajeaza polarizarea, are trei partide, toate peste 20% sustinere electorala. Cetatenii nu aleg in alb si negru. Ei au optiuni diferite si nuantate. Foarte multe mandate de acum inainte se vor guverna in coalitie. Partidele din Romania au nevoie de a-si creste capacitatea de a lucra in coalitie. Lipsa lor de capacitate in aceasta directie nu trebuie sa duca la eliminarea partidelor politice. Nimeni nu a reusit sa construiasca in Romania un sistem politic bipolar si nu cred ca noi, liberalii, trebuie sa fim un teren de incercare pentru acest experiment.

'Basescu are de invatat respectul fata de Parlament>>

G.K.- Functia pe care o ocupati este a treia functie in stat. Cum va intelegeti cu domnul Traian Basescu care ocupa prima functie in stat?
B.O. - Ne scriem des.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.