Intr-un sat de langa Bucuresti, slujbele se tin intr-o biserica aflata pe lista monumentelor istorice. Frumoasa imagine daca nu ar fi o problema cu monumentele istorice. Biserica de secol al XVIII-lea sta sa cada. Si nu se poate face nimic. Este doar

Intr-un sat de langa Bucuresti, slujbele se tin intr-o biserica aflata pe lista monumentelor istorice. Frumoasa imagine daca nu ar fi o problema cu monumentele istorice. Biserica de secol al XVIII-lea sta sa cada. Si nu se poate face nimic. Este doar unul dintre zecile de cazuri asemanatoare.
Peste putin timp nu se va mai putea face nimic
pentru reabilitarea lor.

Romania geme de monumente istorice. Le gasesti la tot pasul. Dar sunt pe cale de disparitie si nu ne intereseaza!

Cel putin, asa reiese din lipsa totala de interes pentru aceste ""mine de aur"" abandonate de autoritati.
Un intreprinzator strain ar spune ca putem trai toti foarte bine din turism cultural. Si totusi, nu putem! Si nu vom putea niciodata probabil. Iar monumentele cu pricina nu ne vor astepta sa ne trezim la realitate si sa devenim intreprinzatori.

In comuna Belciugatele din judetul Calarasi e un sat pierdut prin lanul de porumb. Se numeste Cojesti. Un sat de campie din sudul tarii, care nu are nimic deosebit la prima vedere. Si totusi are o biserica monument istoric. Cu hramul ""Nasterea Maicii Domnului"". In paragina. Parintele Aurelian Chira a reusit sa faca rost de banii necesari pentru restaurarea picturii acestei biserici, insa nu a obtinut aprobarea din partea Ministerului Culturii si Cultelor, in administrarea caruia se afla cladirea.

A VENIT IARNA. In biserica nu ninge, dar ploua linistit. Acoperisul locasului de cult s-a deteriorat atat de rau incat ploaia ajunge in interior prin mai multe crapaturi. Cu trei luni in urma hotii au furat cateva obiecte valoroase din biserica, profitand de lipsa pazei si a unui gard de protectie. ""Am avut si probleme cu hotii. Ar trebui sa stea cineva de paza in permanenta, pentru ca usile si geamurile sunt vechi, astfel ca poate intra oricine"", spune preotul.
Biserica din satul Cojesti a fost ridicata in anul 1752 si renovata in 1910. Este construita din piatra, grosimea peretilor fiind de 80 cm. Legislatia actuala ingreuneaza renovarea din cauza multitudinii de aprobari necesare. Nici reparatiile minore, precum cea a acoperisului, nu pot fi facute fara aprobare de la minister. Preotul Aurelian Chira incearca de doi ani sa rezolve problemele bisericii, iar cel mai mare dusman al sau ramane legea.

AS DA BANII, DAR N-AM CUI! Mihai Moldovan, care si-a cumparat recent o proprietate la Cojesti, a inteles importanta monumentului si si-a oferit sprijinul. A platit deja 600 de euro pentru proiect. A fost contactat un cunoscut restaurator, pictorul Ion Grigorescu, cel care a executat, printre altele, si lucrarile pentru biserica Stavropoleos din centrul vechi al Capitalei. Restaurarea va costa 12.000 de euro, bani pe care Mihai Moldovan este dispus sa-i puna la dispozitia bisericii. Singura problema - si cea mai importanta - este lipsa aprobarii. Asta pentru ca legea prevede, pe langa proiectul de restaurare, un proiect tehnic prin care sa se demonstreze stadiul de degradare al respectivei cladiri. Pentru obtinerea celorlalte acte mai este nevoie de alte zeci de mii de euro, bani pe care sponsorul nu intelege de ce ar trebui sa-i dea. ""Am platit proiectul pentru restaurarea picturii. Umblam de doi ani pentru obtinerea aprobarilor, ca sa salvam un monument istoric, iar acum ni se cere analiza structurii de rezistenta si consolidarea. Eu nu inteleg, daca Ministerul Culturii considera ca biserica nu este bine consolidata, de ce lasa oamenii sa intre la slujba? Oricum, nu cred ca asta este responsabilitatea celor care vor sa restaureze pictura"", spune Mihai Moldovan.

DETERIORARE. Pictura va fi distrusa de timp si de ploaie


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.