Comparativ cu anul trecut, in acest an se inregistreaza un numar mai mare de cazuri de viroze respiratorii. Profesorul doctor Dorin Sarafoleanu atrage atentia asupra complicatiilor severe generate de virozele de sezon. Autoritatile de sanatate

Comparativ cu anul trecut, in acest an se inregistreaza un numar mai mare de cazuri de viroze respiratorii. Profesorul doctor Dorin Sarafoleanu atrage atentia asupra complicatiilor severe generate de virozele de sezon.

Autoritatile de sanatate publica judetene au anuntat deja peste 62.000 de cazuri de infectii acute ale cailor respiratorii superioare si pneumonii in ultima saptamana. Prof. dr. Dorin Sarafoleanu spune ca nu numarul virozelor din acest sezon ar trebui sa ne alarmeze, ci complicatiile severe care pot aparea mai ales in cazul copiilor si batranilor.

""Complicatiile - otite, sinuzite, traheo-bronsite si pneumonii - sunt mai multe anul acesta decat in anii trecuti"", spune prof. dr. Dorin Sarafoleanu.

Desi agentul patogen (virusul) este acelasi de acum un an, complicatiile apar in special din cauza poluarii. ""Frecventa virozelor este crescuta mai ales in cazul bucurestenilor si in zonele limitrofe Bucurestiului, unde poluarea atinge cote maxime. In Bucuresti sunt aglomerari importante: la metrou, in autobuze sau chiar pe strada. Iar nenumaratele masini care stationeaza cu orele prin centrul Bucurestiului viciaza aerul pe care-l respiram, ceea ce deterioreaza rezistenta imunolo-gica a mucoasei respiratorii. Astfel, organismul devine mai sensibil si mai receptiv la infectii"", explica prof. dr. Sarafoleanu.

RISC. Cei mai expusi virozelor sunt cei din categoriile de varsta extreme: copiii si varstnicii. Risc ridicat de infectii au in special suferinzii de boli metabolice, cronice, care se caracterizeaza prin scaderea imunitatii organismului.
Virozele debuteaza cu: nas infundat, stranut, dureri in gat, febra de 37-38 de grade, usoare dureri musculare si o stare de oboseala.

SIMPTOME. In mod normal, simptomele virozelor de sezon dispar dupa o saptamana. Iar principala metoda de tratament o constituie ""administrarea de antitermice, antivirale, vitamine, dezinfectante nazo-faringiene si baie fierbinte. In plus, bolnavul trebuie sa stea in casa o zi-doua"", ne sfatuieste specialistul. In cazul virozelor, nu trebuie sa recurgem la antibiotice. Pacientul trebuie sa evite zonele aglomerate si contactul cu alte persoane, deoarece virozele se transmit prin picaturi invizibile, diseminate la o distanta de 45 de cm.

Daca simptomele persista mai mult de o saptamana, iar starea pacientului se agraveaza, este recomandat sa se consulte medicul de familie. In cazul complicatiilor, tratamentul poate include si antibiotice.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.