Senatorul PSD Ion Iliescu a declarat intr-un interviu acordat ziarului nostru ca PSD are nevoie de schimbari profunde daca vrea sa revina la putere. Chiar daca nu o spune explicit, fostul sef al statului crede ca Geoana nu are calitatile unui conduc

Senatorul PSD Ion Iliescu a declarat intr-un interviu acordat ziarului nostru ca PSD are nevoie de schimbari profunde daca vrea sa revina la putere. Chiar daca nu o spune explicit, fostul sef al statului crede ca Geoana nu are calitatile unui conducator.

PSD se afla intr-o situatie de criza. Scaderea in sondaje e drastica. Scandalurile, procesele de coruptie, audierile la CNSAS se tin lant. Unii dintre lideri, cum ar fi Rodica Stanoiu si Dan Ioan Popescu, au parasit partidul. Adrian Nastase este de asemenea invitat sa plece. Pentru congresul din decembrie, la presedintia partidului s-au anuntat deja patru candidaturi: Mircea Geoana, Sorin Oprescu, Antonie Iorgovan si chiar Serban Nicolae. In acest context, Ion Iliescu, liderul senatorilor PSD, ramane un lider cu o influenta deloc de neglijat. Chiar daca nu o spune explicit, el crede ca Geoana nu are calitatile unui conducator. Ioan Rus, liderul grupului de la Cluj, nu este considerat nici el o alternativa potrivita pentru relansarea PSD. Iliescu crede insa ca PSD are nevoie de schimbari profunde d aca vrea sa revina la putere.

Ion Iliescu: Voi fi, ca si pana acum, eu insumi
G.K. - In ultimele sondaje sunteti cotat cu procente de vot asemanatoare cu cele ale lui Corneliu Vadim Tudor, nu foarte departe de presedintele PSD, Mircea Geoana. Aceasta arata ca aveti un capital politic substantial. Cum veti dori sa-l valorificati?

I.I - Nu am absolutizat niciodata sondajele de opinie; nici nu le-am ignorat. Pentru mine, esential ca om politic este sa ai un proiect care sa te reprezinte, in care oamenii sa se recunoasca. Acelasi lucru il credeam, va asigur, si atunci cand eram primul in aceste sondaje. Faptul ca mi-am pastrat o cota importanta de popularitate confirma, cred, aprecierea publica a demersului meu politic. Capitalul meu politic va fi valorificat, ca si pana acum, de cetatenii acestei tari, de cei care se regasesc in ideile si actiunile mele. Nu am fost si nu voi fi prizonierul cuiva. Sa nu isi faca nimeni iluzii. Voi fi, ca si pana acum, eu insumi - Ion Iliescu.

G.K .- Care credeti ca este principalul defect al lui Mircea Geoana ca om politic?
I.I.-Mircea Geoana are calitati certe pentru viata publica, a demonstrat aceasta, atat la conducerea Ministerului de Externe, cat si ca ambasador in SUA. Politica este, insa, printre altele, arta de a conduce oameni si pentru asta este nevoie de un anumit tip de educatie si de comportament. Iar pentru aceasta e nevoie, in primul rand, de timp, de experienta, dar si de deschidere catre oameni, de perseverenta si tenacitate, dar si de decenta si receptivitate. Aceasta e valabil pentru orice om politic, dar mai ales pentru cei ce au cunoscut o propulsare cam rapida in posturi inalte de conducere.

Voi sustine necesitatea unei schimbari profunde a PSD
G.K. - Ioan Rus a anuntat ca il sustine pe Mircea Geoana la Congres. Care va fi pozitia dumneavoastra?
I.I. - Am retinut optiunea exprimata de domnul Ioan Rus. Este dreptul domniei-sale, ca si al grupului pe care il conduce. Nu e nici o surpriza, de altfel. E un semn de continuitate a unei optiuni, luate la precedentul Congres PSD. Mi-ar parea rau, insa, sa constat ca, inca o data, ne batem pentru scaune, nu pentru principii, pentru idei, pentru oamenii care asteapta ceva de la noi, pana la urma. In ceea ce ma priveste, voi sustine, la acest Congres, necesitatea unei schimbari profunde a PSD, care nu inseamna, insa, lupta surda pentru putere, ci recastigarea identitatii partidului si recredibilizarea sa in ochii electoratului. Vom vedea cine sunt cei capabili sa asigure acest lucru.

G.K. - Credeti ca Ioan Rus are sanse de a readuce succesul politic in ograda PSD?
I.I. - De ce Ioan Rus? Ioan Rus este unul dintre liderii PSD apreciati in partid. El conduce organizatia PSD Cluj. PSD are nevoie de toti liderii sai de valoare, de la Mircea Geoana la Adrian Nastase, de la Ioan Rus la Sorin Oprescu, de asemenea are nevoie de liderii sai din teritoriu. Nu un om asigura succesul politic, ci o echipa coerenta, cladita in jurul unor idei, valori si proiecte.

Nu pleaca cine trebuie din PSD
G.K. - Rodica Stanoiu, Dan Ioan Popescu si altii si-au dat demisia din PSD. Procesul nu pare sa se fi incheiat. Ar fi trebuit ca acesti oameni sa fie pastrati sau dimpotriva?

I.I.- E dificil de raspuns. Sunt situatii diferite. Nu pleaca intotdeauna cine trebuie sa o faca. Fara indoiala ca sunt oameni care inseamna ceva in istoria acestui partid si poate ca partidul a ramas dator fata de ei. Pe de alta parte, e un proces care are explicatiile lui. In opozitie, de multe ori, intervin si alti factori perturbatori. Sper ca acest proces se va opri, la un moment dat. Cand spun asta, nu ma refer la armistitii formale, ci la reasezarea partidului intr-o matca fireasca, de partid social-democrat modern. Iar atunci, poate ca unii dintre cei care parasesc astazi partidul se vor intoarce. Unii trebuie sa isi rezolve problemele cu Justitia, altii cu propria identitate.

G.K. - PSD a ajuns la jumatate din audienta pe care o avea sub Adrian Nastase. Credeti ca este necesar un congres care sa reconfigureze conducerea, purtatorii de imagine ai PSD? Care credeti ca este solutia pentru ca PSD sa revina la putere?

I.I. - Inainte de a reveni la putere, PSD trebuie sa isi revina in putere. Cota de incredere pe care o avea PSD venea, desigur, din performanta economica reusita de Guvernul Adrian Nastase. A fost, indiscutabil, cel mai performant guvern post-decembrist. In opozitie, era normal ca aceasta cota sa se diminueze, dar nu atat de sever. E un proces firesc, de regandire si de relansare a partidului. Perioada 1997-2000 de opozitie a fost edificatoare. De aceea, eu sper sa avem un Congres al clarificarilor interne, al unor dezbateri doctrinare, care sa ajute la imbunatatirea prestatiei noastre. Conteaza mai putin cine va fi presedinte sau secretar general, important e ca formula de la Congres sa fie una a consensului, bazata pe respectarea principiilor statutare, pe cinste si corectitudine. Ea trebuie sa fie acceptata de cat mai multi delegati si sa dea o noua dinamica activitatii politice a PSD.

Basescu este perceput ca detinatorul puterii
G.K. - Cresterile parametrilor care masoara performantele economice ale Romaniei sub guvernarea lui Calin Popescu Tariceanu, aratate de Institutul National de Statistica, sunt de-a dreptul spectaculoase. Veniturile la buget sunt peste asteptari, ceea ce a permis cresteri substantiale ale veniturilor bugetare ale tuturor ministerelor, cu 50% uneori. Carui fapt credeti ca se datoreaza acest lucru?

I.I. - Personal, nu gasesc prea multe evolutii spectaculoase in economia Romaniei. E adevarat si e bine ca se mentin cresterea economica, lansata in cursul anilor 2001-2004, si scaderea inflatiei, dar, in plan social, rezultatele sunt cu atat mai preocupante. Vorbiti de venituri mai mari la buget, dar uitati ca atat veniturile din impozitele pe venit, cat si pe profit au scazut, contrazicand aprecierile legate de succesul introducerii cotei unice. Au crescut veniturile din TVA, ce-i drept, pentru ca banii castigati de muncitorii romani din strainatate au fost cheltuiti in parte in Romania. Dar acesti bani nu au fost facuti aici si, mai mult, au marit deficitul de cont curent. In plus, pe zece luni, Bugetul de stat are un excedent de 1,8% din PIB, ceea ce arata ca nu s-au facut cheltuieli publice insemnate. Asta explica si procesul mai rapid de dezinflatie, care nu este o veste atat de buna pe cat pare. Iar acum avem mari probleme cu preturile purtatorilor de energie: petrol, gaze, energie electrica, care cresc dramatic la acest sfarsit de an.

Daca lucrurile merg atat de bine, de ce mai avem cozi la farmacii, de ce spitalele nu au bani, de ce nu se maresc salariile si pensiile, de ce fructele cresterii economice nu sunt impartite echitabil, de ce se accentueaza polarizarea sociala?

G.K.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.