Fara indoiala, 2006 a fost cel mai slab an in plan sportiv de dupa Revolutie. Cu mai putin de doi ani inainte de JO de la Beijing, COSR trage un semnal de alarma clar si arata cu degetul spre mai multe federatii importante care nu mai reusesc sa sco

Fara indoiala, 2006 a fost cel mai slab an in plan sportiv de dupa Revolutie. Cu mai putin de doi ani inainte de JO de la Beijing, COSR trage un semnal de alarma clar si arata cu degetul spre mai multe federatii importante care nu mai reusesc sa scoata campioni. Secretarul general al forului olimpic roman, Ioan Dobrescu, este categoric: „Ma tem sa nu ne facem de ras la Olimpiada din China!“.

- Domnule Dobrescu, cum comentati performantele sportului romanesc in 2006?

- A fost un an foarte modest pentru sportivii nostri, nu numai din punctul meu de vedere, dar si al COSR. Nici macar nu putem vorbi despre performante, ci doar de cateva clasari meritorii care ne-au salvat de la o umilinta totala. Din pacate, se pare ca sportul autohton are o problema pe care trebuie sa si-o rezolve foarte rapid, pentru ca JO de la Beijing bat la usa.

- Care credeti ca sunt cauzele acestor contraperformante din acest an?

- Din pacate, cauzele sunt multe, dar cel mai grav este efectul acestora. Nu este cazul sa cautam tapi ispasitori ci sa vedem ce putem face. Pana acum, sportul romanesc a trait din performantele „ batranilor”, dar nici acestia nu pot concura la nesfarsit. Din pacate infrastructura foarte modesta, dar si baza de selectie, din ce in ce mai redusa, reprezinta cauzele obiective ale acestor esecuri. Exista, insa, si cauze subiective, de care nu trebuie sa ne ascundem. Multe din federatiile importante, printre care gimnastica, atletismul, canotajul si altele, nu si-au facut treaba. Este momentul sa lasam la o parte orgoliile si sa ne apucam de treaba.

'Sa nu ne facem de rås la Beijing!>>
- COSR si-a manifestat de mai multe ori, in acest an, nemultumirea fata de aceste federatii!

- Nu este vorba de a acuza pe cineva. Este ingrijorator, insa, ca sperantele noastre la Olimpiada se leaga de aceste sporturi. Daca nici ele nu pot ramane performante, atunci de la cine sa mai asteptam medalii? Sincer, mi-e teama de un dezastru la Beijing!

- Ce masuri propune, in acest caz, COSR?

- Dupa cum se stie, zilele trecute am avut o intalnire cu presedintii federatiilor importante, in care ne punem sperantele pentru Beijing-2008. Am cazut de acord ca forul olimpic sa fie un liant intre federatii si Guvern. Problema este clara.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.