Uniunea Europeana a abandonat ieri eforturile de a rezolva impasul diplomatic cu Turcia in dosarul cipriot, facand tot mai posibila o suspendare a negocierilor de aderare cu Ankara, relateaza Bloomberg. Prezent la reuniunea euro-mediteraneana, minis

Uniunea Europeana a abandonat ieri eforturile de a rezolva impasul diplomatic cu Turcia in dosarul cipriot, facand tot mai posibila o suspendare a negocierilor de aderare cu Ankara, relateaza Bloomberg. Prezent la reuniunea euro-mediteraneana, ministrul de externe finlandez Erkki Tuomioja (foto) a declarat: „In aceasta etapa, circumstantele nu permit incheierea unei intelegeri pe durata presedintiei finlandeze a Uniunii Europene“. Finlanda detine presedintia rotativa a UE pana la sfarsitul lunii decembrie, de anul viitor urmand sa fie preluata de Germania. Conferinta Euro-mediteraneana a ministrilor de externe a avut loc ieri la Tampere, in Finlanda. Tuomioja a purtat discutii separate cu omologii sai din Turcia si Cipru, desi agenda intalnirii de la Tampere nu prevedea acest lucru. Finlanda a lansat o initiativa in dosarul cipriot care prevede reluarea comertului UE cu partea turca a Ciprului in schimbul deschiderii porturilor turcesti pentru navele din Ciprul grec. Bruxellesul incearca sa mentina deschise discutiile privind aderarea Turciei, termenul-limita pentru respectarea angajamentelor vamale de catre Ankara fiind 6 decembrie.

& bdquo;Aceasta data face parte din planul finlandez“ a declarat recent comisarul european pentru extindere Olli Rehn. „Daca Turcia nu-si indeplineste angajamentele, inseamna ca negocierile de aderare cu Ankara vor fi amanate“, a precizat Rehn.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.