Banca Nationala a Romaniei (BNR) va incepe in decembrie programul de pregatire pentru adoptarea monedei unice europene. Romania va trece la euro in perioada 2012-2014, insa, pentru aceasta, bancile vor trebui sa micsoreze dobanzile. De asemenea, Rom

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va incepe in decembrie programul de pregatire pentru adoptarea monedei unice europene. Romania va trece la euro in perioada 2012-2014, insa, pentru aceasta, bancile vor trebui sa micsoreze dobanzile. De asemenea, Romania se numara printre tarile cu cele mai mari costuri bancare, motiv pentru care companiile nationale au o competitivitate redusa pe plan extern. Totodata, bancherii considera ca succesul creditelor in bancnote 'exotice>> vine din disperarea romanilor de a avea dobanzi mai mici.

Programul de convergenta care va stabili pasii pentru aderarea Romaniei la zona euro va fi definitivat, cel mai probabil, pana la finele lunii decembrie, cand va fi supus unei dezbateri publice, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, in cadrul seminarului „Forumul Bancar Roman“, organizat de Finmedia. „Programul de convergenta este un plan multianual, care va reprezenta tabloul de bord al tuturor guvernelor viitoare, un document transpartinic, ce va include suma de obiective economice de atins in urmatoarea perioada de timp“, a explicat Georgescu. Rom&ac irc;nia va prezenta acest program Comisiei Europene (CE) in luna februarie 2007. Cu toate ca planificarea momentului privind adoptarea euro si elaborarea calendarului de masuri necesare reprezinta apanajul fiecarui stat, CE poate sa respinga un program de convergenta, pe considerentul ca nu este realist.

Pentru a trece la euro, deficitul bugetar trebuie sa scada
Tarile care vor sa adopte euro trebuie sa aiba un deficit bugetar de cel mult 3% din Produsul Intern Brut (PIB), datoria publica mai mica de 60% din PIB si rate reduse ale dobanzilor pe termen lung si ale inflatiei, in corelatie cu cele mai performante trei state din UE in privinta acestor indicatori.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.