Dupa inginerul Emil Neagu, un alt cetatean roman a ajuns in mainile militantilor din Nigeria, a caror preocupare de baza este rapirea muncitorilor straini din zona. Cea mai activa grupare rebela din regiune este Miscarea pentru Emanciparea Deltei Ni

Dupa inginerul Emil Neagu, un alt cetatean roman a ajuns in mainile militantilor din Nigeria, a caror preocupare de baza este rapirea muncitorilor straini din zona. Cea mai activa grupare rebela din regiune este Miscarea pentru Emanciparea Deltei Nigerului, care cere ca indigenii sa-si primeasca partea cuvenita din profitul exploatarii petrolului. Atacatorii au vizat de aceasta data nava Mytras, ce apartine companiei petroliere italiene Saipem, de unde au luat ostatici sapte cetateni straini, printre care un roman, un italian, un filipinez, doi finlandezi, un britanic si un polonez. Armata nigeriana a lansat imediat o operatiune de salvare, in urma careia un cetatean britanic a fost ucis, iar ceilalti sase eliberati.

Romanul rapit in Nigeria a fost eliberat in urma unei actiuni militare si este nevatamat, a declarat, pentru NewsIn, ambasadorul Romaniei la Abuja, Emil Rapcea. „Am vorbit cu compania si mi s-a spus ca a fost eliberat in urma unei actiuni militare si ca este nevatamat. Acum este in custodie medicala, dar este sanatos. Evident, este socat in urma evenimentului“, a adaugat Rapcea. La randul sau, Corina Vintan, purtatorul de cuvant al MAE, a declarat, ieri, ca cetateanul roman rapit in Nigeria, de pe o platforma pentru stocarea si transferul de titei, se afla la Port-Harcourt, pentru a primi asistenta medicala de rutina. Vasul se afla ancorat in campul petrolier off-shore OKONO de langa Port-Harcourt, in statul Rivers, din zona de coasta a Nigeriei. Vintan a precizat ca romanul lucra pentru o subsidiara a companiei italiene ENI, pe postul de controlor al instrumentelor electrice. In momentul rapirii, pe platforma se aflau 83 de persoane, de 10 nationalitati, inclusiv romana.

Compania italiana ENI nu a dat publicitatii numele romanului, insa politia de la Londra l-a identificat pe cetateanul britanic ucis dupa ce armata nigeriana a lansat o operatiune de salvare pentru eliberarea celor sapte muncitori straini luati ostatici miercuri de militantii nigerieni. Potrivit BBC, acesta se numeste David Hunt, in varsta de 58 de ani, din Middlesbrough.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.