Romania se afla in mijlocul unui nou scandal european: Ovidiu Ispir, candidatul la functia de membru al Curtii Europene de Conturi, a starnit nemultumirea la Bruxelles pentru scandalurile in care a fost implicat. Ovidiu Ispir a fost nominaliz

Romania se afla in mijlocul unui nou scandal european: Ovidiu Ispir, candidatul la functia de membru al Curtii Europene de Conturi, a starnit nemultumirea la
Bruxelles pentru scandalurile in care a fost implicat.

Ovidiu Ispir a fost nominalizat de premierul Calin Popescu Tariceanu sa reprezinte Romania la Curtea Europeana de Conturi (CEC). Nominalizarea premierului are la baza recomandarea facuta de liberalul Dan Radu Rusanu, un apropiat al lui Ovidiu Ispir.

In prezent, Ispir este consilier financiar la Curtea de Conturi si a fost implicat in mai multe scandaluri dintre care cel mai recent este legat de controlul la Eximbank. Ispir a condus echipa de control a Curtii de Conturi la Eximbank, institutie la care a desoperit prejudicii. Responsabila de creditele neperformante a fost ""gasita"" Mariana Diaconescu, fostul presedinte al bancii si sotia liderului PSD Cristian Diaconescu, iar dosarul intocmit de Ispir a fost trimis spre cercetare direct Parchetului. Din dosar lipsesc insa date despre creditele neperformante acordate pe vremea cand conducerea bancii era asigurata de liberalul Dan Radu Rusanu. Ulterior, CC a intocmit un nou raport iar Parchetul a intrerupt cercetarile.

PRIETENIA CU RUSANU. Intre Ispir si Rusanu sunt stranse legaturi de afaceri, acestia fiind actionari la societatea BTT Agentia Comerciala si de Turism SA. Ispir a fost consilierul lui Rusanu pe vremea cand acesta era secretar de stat in Ministerul Finantelor. De altfel, numele celor doi apare impreuna tot intr-un raport al Curtii de Conturi, de data aceasta ca cercetati in cazul vanzarii unor active detinute de BBT SA in statiunea Izvorul Muresului din judetul Harghita. Potrivit raportului Curtii de Conturi, prin subevaluarea capitalului social al BTT in anul 1994, s-a creat un prejudiciu de 30,6 miliarde de lei vechi, echivalentul a 18 milioane de dolari la cursul de atunci de 1.655 de lei. Potrivit raportului, Rusanu era mandatat al statului in AGA, iar Ispir era membru al Consiliului de Administratie al BTT. Raportul Curtii de Conturi a urmat firul justitiei, procesele dintre statul roman si cei doi fiind inca pe rol. Relatiile vechi dintre cei doi
l-a facut pe Rusanu sa-l sustina pe Ispir si pentru functia de presedinte al Curtii de Conturi. Nominalizarea acestuia a fost insa respinsa de catre Parlament. Cu sprijinul lui Rusanu, Ispir a ajuns sa fie nominalizat tot pentru o functie de conducere, de data aceasta in cadrul CEC. Nominalizarea lui este cu atat mai surprinzatoare cu cat Ispir nu a detinut functii de conducere in cadrul Curtii de Conturi, ba mai mult nu stapaneste bine nici o limba straina.
Intr-o farsa facuta de ziaristul Alex Cautis, de la Academia Catavencu, Ispir nu a putut sa ingaime nicio fraza inteligibila in engleza. Desi din CV-ul sau reiese ca stie foarte bine limba franceza si engleza, Ispir a scos perle memorabile. Crezand ca discuta cu un reprezentant al CEC, Ispir a incercat sa intrebe daca isi poate lua cu el translatorul: ""I can come asamble, acompanid with somebody?"" si a fost ferm atunci cand a cerut sa fie stabilita ora intalnirii: ""I stablitid the meeting"".

NEMULTUMIREA UE. Deja candidatura romanului a starnit ingrijorare, din cauza materialelor publicate de catre presa romana. Hubert Weber, presedintele CEC,
i-a adresat invitatia de a-l cunoaste inainte de a participa la audierile din plenul comisiei. In incercarea de a calma spiritele, Ispir a facut alaltaieri o vizita neanuntata la Bruxelles dar nu a reusit sa-si asigure nici macar sprijinul colegilor liberali.

EUROPARLAMENTARII GERMANI AVERTIZEAZA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.