Pretul gazelor naturale de import pentru trimestrul I al anului viitor va fi cu cel putin 3% mai mic decat cel de anul acesta, potrivit Distrigaz Sud, care negociaza deja cu firmele exportatoare. In primele 3 luni ale anului viitor gazel

Pretul gazelor naturale de import pentru trimestrul I
al anului viitor va fi cu cel putin 3% mai mic decat cel de anul acesta, potrivit
Distrigaz Sud, care
negociaza deja cu
firmele exportatoare.

In primele 3 luni ale anului viitor gazele de import vor fi mai ieftine, datorita scaderii pretului petrolului, potrivit oficialilor Distrigaz Sud. Compania negociaza cu firma ruso-germana WIIE detaliile livrarilor de gaze pe primul trimestru 2007.

CALCULE. ""Pretul gazelor ar trebui sa scada cu cativa dolari sub nivelul de 300 dolari/1.000 mc"", a declarat ieri Marc Hirt, director general adjunct al Distrigaz Sud. In prezent, pretul gazelor de import este de 310 dolari /1.000 mc.
Potrivit uzantelor comerciale, preturile gazelor naturale sunt indexate in anumite proportii, in functie de o medie a preturilor titeiului. Acestea au scazut cu peste 20 de dolari de la un maximum de 78,4 dolari / baril in luna iulie, pastrandu-se de multe saptamani sub 60 de dolari / baril.

Eventuala scadere cu 11 dolari a pretului gazelor naturale exportate in Romania ar insemna o ieftinire a acestora cu 3,5%. Preturile la consumator ar putea fi mai mici cu 1,4% in ianuarie 2007, daca autoritatile romane nu s-au inselat cand au spus ca preturile la gazele naturale autohtone nu se vor majora.

DESECRETIZAREA. Cat priveste desecretizarea contractelor de privatizare, francezii de la Distrigaz Sud au spus ca nu pot decat sa transmita actionarului majoritar controlat de Gaz de France solicitarea presedintelui si a Guvernului Romaniei. ""Apoi vom vedea care este reactia celorlalte firme privatizate"" - directorul general al companiei, Bernard Arnaud, care a mai apreciat ca daca un singur actionar al unei firme privatizate nu va fi de acord cu publicarea contractului de privatizare nimeni nu va fi de acord. ""S-ar crea un dezechilibru pe piata"", a adaugat Arnaud.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.