Dupa campania de denigrare din presa occidentala la care Romania a fost supusa luni intregi, autoritatile romane au hotarat sa puna piciorul in prag. Astfel ca ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a lansat, ieri, ideea ca statul roman ar putea impune r

Dupa campania de denigrare din presa occidentala la care Romania a fost supusa luni intregi, autoritatile romane au hotarat sa puna piciorul in prag. Astfel ca ministrul muncii, Gheorghe Barbu, a lansat, ieri, ideea ca statul roman ar putea impune restrictii pe piata muncii strainilor din tarile care au hotarat sa restrictioneze accesul romanilor la munca.

Potrivit ministrului Gheorghe Barbu, statele care au anuntat pana acum restrictii privind acesul romanilor pe piata muncii nu au facut-o in mod oficial, la Comisia Europeana nefiind depusa vreo notificare oficiala in acest sens. „Amenintarile de acest tip exista doar in presa“, a afirmat Barbu in cadrul conferintei „Libertatea de miscare a persoanelor in Europa, principiu de baza al UE“. Totodata, acesta a precizat ca exista posibilitatea ca, in cazul in care restrictiile anuntate pentru Romania vor deveni oficiale, autoritatile romane vor aplica principiul reciprocitatii. Asta inseamna ca cetatenii din statele care nu vor dori sa primeasca muncitori romani vor fi si ei privati sa munceasca in Romania. Printre statele amenintate se afla: Marea Britanie, Irlanda, Fin landa, Suedia (au decis la nivelul propriului Guvern), Germania, Ungaria, Grecia, Austria (au anuntat ca vor impune restrictii, dar nu au luat, inca, o decizie finala), Franta, Olanda, Belgia, Luxemburg, Malta (exista, deocamdata, semnale) si Italia (autoritatile italiene au precizat ca vor deschide piata muncii pentru romani doar in conditiile in care va exista o cooperare cu Ministerul de Interne pe tema infractionalitatii autohtone). In schimb, Cipru, Estonia, Slovacia, Letonia si Slovenia au anuntat ca nu ne vor pune piedici, romanii fiind primiti sa munceasca in aceste tari. „Aceasta decizie va fi luata la nivelul Guvernului. Eu, unul, sunt tentat sa se aplice restrictii pentru statele care nu ne vor, dar subliniez ca acest lucru va trebui discutat si cu celelate institutii cu atributii, iar o decizie finala va trebui luata pana la sfarsitul lunii decembrie“, a conchis Gheorghe Barbu.

Decizia nu trebuie sa afecteze Romania


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.