Daca in majoritatea statelor din Europa de Est eticheta de „partid comunist" pare definitiv compromisa, din cauza asocierii cu trecutul totalitar, in multe dintre statele europene partidele comuniste reusesc sa aiba inca o voce puternica.

Vineri, 17 noiembrie, grecii au aniversat 23 de ani de la revolta studenteasca impotriva juntei militare. Desi la marsul aniversar au participat demonstranti cu orientari politice din cele mai variate, cei mai organizati au fost, ca de obicei, membrii Partidului Comunist Grec (KKE). Desi se bucura de mai putin de 10% sustinere populara, comunistii greci sint printre cele mai vizibile partide politice din tara. Ei participa la fiecare miscare publica de protest care are loc la Atena sau Salonic, patrulind perfect organizat, purtind steaguri, cintind imnuri si dind impresia ca sint liderii protestatarilor.

Cei mai puternici comunisti

Printre cele mai puternice partide comuniste din Europa sint cele din Italia si Franta. In Italia, cele doua partide comuniste (Rifondazione Communista si, mai putin important, Partidul Italienilor Comunisti) fac parte din coalitia de guvernamint de centru-stinga condusa de Romano Prodi. Mai mult, sprijinul popular pentru Rifondazione este atit de insemnat incit coalitia de guvernare s-ar putea prabusi fara acest partid.

Partidul Comunist Francez nu este la guvernare, insa joaca un rol important in spatiul public, fiind pilotul unor miscari populare de succes, precum cea impotriva Constitutiei europene sau a Directivei Bolkestein.

Foarte puternic este si Partidul Progresist al Muncitorilor din Cipru, care in 2006 a obtinut cel mai mare procent dintre adeziunile alegatorilor si este principalul partid la guvernare.

Rosul din Parlamentul European

In Parlamentul European, cele mai multe dintre partidele comuniste fac parte din gruparea Stinga Unita Europeana-Stinga Verde Nordica. Gruparea exprima in general opinii eurosceptice, opunindu-se de asemenea globalizarii si militarizarii, tendintelor neofasciste, politicilor antiimigrationiste si reducerii ajutoarelor sociale.

La reuniunea partidelor comuniste si muncitoresti care a avut loc la inceputul lunii noiembrie la Lisabona, Aleka Papariga, liderul Partidului Comunist Grec, a exprimat o parte dintre dezideratele acestor grupari: „Actiuni de combatere a anticomunismului, campanii de sustinere a retragerii trupelor din Irak, actiuni impotriva misiunilor militare ale NATO."

La est de Berlin

Cu exceptia Cehiei, in majoritatea statelor din Europa Centrala si de Est, fostele partide comuniste de stat nu si-au pastrat numele, ci au ales sa fie rebotezate „social-democrate." Totusi, desi si-a pastrat titulatura, Partidul Comunist Ceh este in prezent a treia forta politica din tara, dar se bucura de o sustinere mai mica decit social-democratii.

Tinerii de stinga

Cazul ceh este interesant si din punctul de vedere al luptei dintre tinerii comunisti si membrii mai vechi ai partidului. La inceputul acestui an, gruparea de tineret a Partidului Comunist a fost dizolvata din cauza ca sustinea inlocuirea principiului proprietatii colective cu cel al initiativei private.

Tinerii din statele cu partide comuniste importante se numara deseori printre avocatii reconfigurarii acestora dupa liniile unei „noi stingi," care sa foloseasca unele principii marxiste si colectiviste pentru a combate o parte dintre efectele negative nascute intr-o lume dominata de capitalism.