Un cleric iranian ultraconservator care se opune oricarui dialog cu Occidentul, dar promoveaza comiterea de atentate sinucigase impotriva Israelului este principalul favorit pentru a deveni urmatorul ghid spiritual al Iranului, potrivit publicatiei

Un cleric iranian ultraconservator care se opune oricarui dialog cu Occidentul, dar promoveaza comiterea de atentate sinucigase impotriva Israelului este principalul favorit pentru a deveni urmatorul ghid spiritual al Iranului, potrivit publicatiei Sunday Telegraph.

Ayatollahul Mohammad Taghi Mesbah-Yazdi, in varsta de 71 de ani, este in campanie pentru succesiunea marelui ayatollah Ali Khameini, despre care circula zvonuri ca ar fi bolnav, la conducerea statului islamic.

Considerat un extremist chiar si in randul clerului, el este mentorul ideologic al presedintelui Mahmoud Ahmadinejad, a carui candidatura la sefia statului a sustinut-o cu un decret religios (fatwa). Este poreclit Profesorul Crocodil, din cauza unei caricaturi care il prezenta prefacandu-se ca plange pentru incarcerarea unui jurnalist reformist.

Mesbah-Yazdi va candida luna viitoare la Adunarea Expertilor, un grup de 86 de teologi care il va alege pe inlocuitorul lui Khamenei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.