Politia britanica a demarat o ancheta asupra aparentei tentative de otravire a fostului spion rus refugiat la Londra, aflat in spital in stare grava, a anuntat, ieri, Scotland Yard, citat de AFP. Ofiteri specializati „ancheteaza o presupusa&nb

Politia britanica a demarat o ancheta asupra aparentei tentative de otravire a fostului spion rus refugiat la Londra, aflat in spital in stare grava, a anuntat, ieri, Scotland Yard, citat de AFP. Ofiteri specializati „ancheteaza o presupusa otravire“, a declarat un purtator de cuvant al Politiei, precizand ca nu a fost inca efectuata nici o arestare. Aleksandr Litvinenko, fost locotenent-colonel in FSB, s-a imbolnavit dupa ce la inceputul lunii a luat masa cu un „contact“ intr-un restaurant japonez din Londra, potrivit BBC, care a afirmat ca a discutat cu el saptamana trecuta. Presa britanica a anuntat ca prieteni ai barbatului au declarat ca starea sa s-a agravat si ca este intre viata si moarte. Purtatorul de cuvant al Scotland Yard a spus ca rusul se afla „in stare grava, dar stationara“.

Simptome violente
El a fost dus la spital dupa episoade violente de voma. Parul i-a cazut, iar rinichii i-au fost afectati ca urmare a efectelor unei doze de thallium. Acesta este un metal greu, dificil de obtinut &icir c;n Marea Britanie, si ataca sistemul nervos si plamanii. Incolor si inodor, este folosit ca otrava de sobolani in Orientul Mijlociu. Otrava poate afecta si inima, si efectele sunt extrem de dureroase.

Litvinenko a primit azil politic in Marea Britanie in 2001, dupa ce a dejucat un presupus complot al FSB impotriva oligarhului rus Boris Berezovski, care de asemenea locuieste in Marea Britanie. Fostul spion, in varsta de 44 de ani, a fugit in Marea Britanie, unde i s-a acordat azil politic, fiind condamnat in lipsa, pentru tradare, in Rusia.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.