Osetinii vor sa forteze independenta cu ajutorul rusilor.

Chiar daca stiau ca rezultatele referendumului nu vor fi recunoscute international, majoritatea locuitorilor din regiunea separatista Osetia de Sud din Georgia au votat dumi
Osetinii vor sa forteze independenta cu ajutorul rusilor.

Chiar daca stiau ca rezultatele referendumului nu vor fi recunoscute international, majoritatea locuitorilor din regiunea separatista Osetia de Sud din Georgia au votat duminica, in proportie de 99%, pentru independenta. Presedintele Eduard Kokoity (foto), reales si el in aceasta duminica, spera ca referendumul va determina Rusia sa fie prima tara care sa recunoasca independenta provinciei.

Modelul Kosovo

Desi osetinii mai dadusera un vot pro-independenta in 1991, referendumul a fost repetat pentru a se profita de discutiile despre statutul provinciei Kosovo. Daca guvernul de la Pristina obtine independenta, aceasta ar putea servi drept precendent pentru mai multe provincii separatiste din spatiul fost sovietic, cum ar fi Osetia de Sud, Abhazia sau Transnistria. Kremlinul a dat deja semne ca va recunoaste independenta Kosovo numai daca Occidentul va avea o atitudine similara in privinta regiunilor separatiste locuite de rusi.

Tocmai din cauza paralelismelor dintre statutele Transnistriei si Osetiei de Sud, guvernul de la Chisinau a condamnat si el referendumul.

Mina Rusiei

In timpul presedintiei Putin, Moscova a acordat pasapoarte si pensii rusesti pentru populatia din Osetia de Sud, iar un contingent militar rus se afla inca in zona cu scopul declarat de a contribui la mentinerea pacii. Conflictul din Osetia de Sud s-a accentuat de cind Mihail Saakasvili a venit la putere in Georgia.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.