Cine a spus ca locul femeilor nu este in business, se insala amarnic.
Aceasta este intarita de statistici care releva faptul ca nu mai putin de 36% dintre firmele infiintate in ultimii zece ani sunt conduse de femei.
Un procent semnif

Cine a spus ca locul femeilor nu este in business, se insala amarnic.
Aceasta este intarita de statistici care releva faptul ca nu mai putin de 36% dintre firmele infiintate in ultimii zece ani sunt conduse de femei.
Un procent semnificativ fata de media Uniunii Europene, unde companiile infiintate de reprezentantele sexului frumos detin o pondere de 26% din totalul firmelor existente.
Studiul prezentat de Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie arata ca rata de mortalitate a intreprinderilor deschise de femei este mai mica decat cele infiintate de barbati, asta in special datorita "prudentei in afaceri", dupa cum a apreciat Mihaela Cristea, expert in cadrul ANIMMC.
In ceea ce priveste forma juridica a societatilor conduse de femei, aproape 80 dintre firme sunt societati cu raspundere limitata, restul fiind societati pe actiuni, si intr-un procent foarte mic, cooperative.
Cat despre sectoarele de activitate ale firmelor infiintate de femei, studiul arata ca majoritatea societatilor lucreza in industrie, urmata de servicii si comert.

Firmele nu vad nici un avantaj in sistemul fiscal

Conform analizei, discriminarea in afacerile derulate de femei este aproape inexistenta, mai putin de 10% din raspunsuri indicand o astfel de stare. Totusi, cazurile de discriminare semnalate au fost in principal gasirea/negocierea contractelor si competitia neloiala.
Majoritatea firmelor au declarat ca urmeaza sa faca investitii mici sau mari in urmatorii ani, procentul celor care declara ca vor face investitii mari fiind in toate cazurile cel mai mare, respectiv aproape 60 la suta.
In ce priveste principala sursa de finantare a afacerii, aproape 90 la suta dintre intreprinderi indica faptul ca aceasta provine din fonduri proprii, in timp ce doar 10 procente apeleaza la credite. Referitor la vizibilitatea institutiilor de sprijin pentru IMM, firmele conduse de femei au indicat in cel mai mare procent Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie. Conform studiului, majoritatea societatilor respondente (peste 90%) au apreciat ca nu exista nici un avantaj in sistemul fiscal actual. In proportii foarte reduse, de ordinul 5%, firmele considera ca avantajoase nivelul de impozitare, reglementarile clare si regulile simple de raportare.

Program pentru dezvoltarea anteprenoriala

Intr-o alta ordine de idei, deoarece pana in 2005, in Romania, nu exista nici un suport financiar care sa promoveze femeile in lumea business-ului, conducerea Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie a initiat un program care sa raspunda necesitatii, pregatirii si dezvoltarii culturii antreprenoriale a femeilor implicate in toate domeniile de activitate, chiar si a acelora care provin din mediul rural. Obiectivul vizat consta in promovarea unui sistem formativ care sa faciliteze mobilitatea femeilor pe piata fortei de munca si dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale acestora, in scopul implicarii lor in structuri economice private, in contextul problemelor legate de mentinerea echilibrului dintre obligatiile familiale si cele profesionale si a prejudecatilor existente la nivel local.
Programul pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii s-a bucurat de un real succes, inca de la debutul sau, in 2005, cand au beneficiat de cursuri specializate si aplicatii practice peste 125 de participante. Totodata, Romania si, implicit, ANIMMC, a primit aprecieri de bune practici pentru acest program din partea oficialilor europeni de la Bruxelles. In 2006, bugetul alocat a fost de 500.000 de lei, fiind organizate cursuri de pregatire antreprenoriala, pe durata a cinci zile, in sapte judete: Braila, Vaslui, Bistrita- Nasaud, Harghita, Hunedoara, Mehedinti, Prahova la care au participat peste 150 de cursante.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.