Bucurestiul si Ilfovul au atras peste 57% in investitiile directe de peste un milion de dolari, adica 3,7 miliarde de dolari din 2001 incoace.

Investitiile directe cu impact semnificativ in economie, a caror valoare depaseste un mili
Bucurestiul si Ilfovul au atras peste 57% in investitiile directe de peste un milion de dolari, adica 3,7 miliarde de dolari din 2001 incoace.

Investitiile directe cu impact semnificativ in economie, a caror valoare depaseste un milion de dolari, au atins in primele 10 luni circa 1,4 miliarde de dolari, in crestere cu 40% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, reiese din datele Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS).

In perioada ianuarie-octombrie 2005, valoarea investitiilor cu impact semnificativ a fost de aproximativ un miliard de dolari. In luna octombrie a acestui an, investitiile directe care depasesc un milion de dolari au totalizat 265,7 milioane de dolari.

Potrivit ARIS, in perioada octombrie 2001 - data de intrare in vigoare a legii privind investitiile directe cu impact semnificativ - si octombrie 2006, au fost inregistrate 520 de proiecte de investitii de acest tip, a caror valoare angajata este de 6,4 miliarde de dolari. Investitiile directe realizate de companii straine reprezinta aproape 74% din total, respectiv 4,6 miliarde de dolari. Pina la sfirsitul lunii octombrie au fost finalizate 326 de proiecte de investitii, in valoare de peste 2,767 miliarde de dolari.

Si Centrul a luat bani

Regiunea care a atras cele mai multe proiecte de investitii a fost Bucuresti-Ilfov, cu 288 de proiecte, a caror valoare angajata este de peste 3,7 miliarde de dolari, adica aproape 57,8% din totalul national.

Judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu, respectiv Regiunea de Dezvoltare Centru au atras 81 de proiecte de investitii, cu o valoare angajata de 1,465 miliarde de dolari.

ARIS monitorizeaza investitiile directe mai mari de un milion de dolari, efectuate in orice domeniu de activitate, cu exceptia sectoarelor financiar-bancar, de asigurari-reasigurari, precum si a celor reglementate de legi speciale.

De la reglementarea acestui tip de investitii, doar sase proiecte de acest gen au depasit valoarea de 100 de milioane de dolari.

Potrivit legislatiei privind investitiile cu impact semnificativ in economie, proiectele de investitii a caror valoare depaseste un milion de dolari vor beneficia de anumite facilitati. Printre acestea se numara scutirea de la plata TVA pentru importul de utilaje si materii prime, precum si exceptarea de la plata taxelor vamale pentru importurile de utilaje si echipamente.

Alte facilitati sint posibilitatea deducerii unei cote suplimentare de 20% din valoarea investitiilor, utilizarea amortizarii accelerate si posibilitatea recuperarii pierderilor fiscale din profitul impozabil in urmatorii cinci ani.

Conduc telecomunicatiile

Principalele domenii in care s-a investit au fost telecomunicatiile, cu 58 de proiecte, in valoare angajata de 1,3 miliarde de dolari, reprezentind 19,45% din totalul investitiilor, industria constructoare de masini, 41 de proiecte cu o valoare angajata de 1,161 miliarde de dolari, reprezentind 16,89% din total, serviciile - 66 de proiecte in valoare de 811 milioane de dolari, respectiv 11,8% din total, si comertul - 96 de proiecte, in valoare de 735 de milioane de dolari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.