Inca un raport
Tandemul romano-bulgar revine in Parlamentul European, Comisia pentru Afaceri Externe urmand sa analizeze, astazi, la Strasbourg, - rapoartele Moscovici si Van Orden cu privire la iminenta aderare a Bulgariei si Romaniei la UE, informeaza un comunicat al reprezentantei Legislativului comunitar la Bucuresti. Evaluarea raportorului PE pentru Romania, Pierre Moscovici (foto), confirma termenul de 1 ianuarie 2007, salutand eforturile consistente realizate de Bucuresti in vederea recuperarii restantelor semnalate de Comisia Europeana. Documentul nominalizeaza, pe de alta parte, reforma sistemului judiciar si lupta impotriva crimei organizate si a coruptiei, capacitatea de absorbtie a fondurilor de la Uniune in domeniul agricol si a fondurilor structurale, dar si aplicarea acquis-ului comunitar in anumite domenii ale securitatii alimentare drept domenii in care s-au inregistrat progrese nu pe deplin suficiente. In consecinta, raportorul PE pentru Romania sprijina aplicarea de catre Comisie a unor mecanisme de verificare, insotite de masuri aditionale destinate acoperirii acestor carente, recomandand Executivului roman sa ia toate masurile necesare pentru a evita impunerea unor clauze de salvgardare. (D.E.)
"Crimele comunismului"
CNSAS ar trebui depolitizat si trecut sub coordonarea societatii civile. Nu putem scapa de comunism atata vreme cat reprezentantii fostelor structuri comuniste detin pozitii de control in societate". Concluzia apartine Asociatiei "15 Noiembrie 1987", care va organiza maine, incepand cu ora 10.00, la implinirea a 19 ani de la revolta muncitoreasca anticomunista din 15 Noiembrie 1987, o conferinta avand ca tema "Crimele comunismului". Evenimentul se inscrie in cadrul actiunilor privind condamnarea comunismului si survine intrunirii Rezistentei Romanesti Anticomuniste din mai, anul acesta, deschiderii expozitiei "Solidaritatea" si dezbaterii despre integrarea europeana, la care au participat ambasadorii Poloniei, Cehiei, Ungariei si Slovaciei. Rezolutia intrunirii Rezistentei a decis constituirea Centrului Rezistentei Anticomuniste, sub coordonarea reputatului disident Vladimir Bukovski. (D.E.)
Osetia vrea independenta
Populatia regiunii separatiste Osetia de Sud a fost chemata, ieri, sa se pronunte asupra desprinderii de Georgia. Referendumul sud-osetin reprezinta "o provocare pe care noi o luam in serios. Noi nu il vom recunoaste", a venit replica de Tbilisi, ministrul de Externe georgian, Gela Bejuasvili, subliniind ca manifestarea nu va impiedica Georgia sa continue initiativele de pace si refacerea economica a regiunii. La randul lor, SUA, UE si OSCE au avertizat ca referendumul risca sa provoace o escaladare a violentei in regiune. In paralel cu consultarea populara, Osetia de Sud, independenta de facto de Georgia in urma conflictului din 1992, intentioneaza sa organizeze, maine, si un scrutin prezidential, principalul candidat la functia suprema fiind actualul "presedinte", Eduard Kokoitii. (D.E.)
Plangere contra lui Rumsfeld
Donald Rumsfeld, care a demisionat, saptamana trecuta, din functia de secretar al Apararii, risca sa fie judecat, in Germania, pentru presupuse abuzuri comise la centrul de detentie de la Guantanamo si la inchisoarea Abu Ghraib, in Irak, informeaza BBC. O asociatie de avocati care apara detinutii de la Guantanamo a anuntat ca va depune plangere, maine, in fata unui Tribunal german impotriva fostului secretar american al Apararii, pentru rolul jucat in torturarea detinutilor. Centrul pentru Drepturi Constitutionale (Center for Constitutional Rights), cu sediul la New York, a decis sa formuleze o actiune impotriva lui Rumsfeld, dar si a Procurorului general, Alberto Gonzales, a fostului director al CIA, George Tenet si a altor "responsabili americani" in virtutea principiului jurisdictiei universale. Federatia Internationala a Drepturilor Omului (FIDH) si alte asociatii de aparare a libertatilor civile se asociaza cu CCR in acest demers. Demisia lui Rumsfeld a fost anuntata saptamana trecuta, dar acesta va ramane in functie pana la confirmarea de catre Congres a nominalizarii succesorului sau, Robert Gates. (D.E.)
Spionaj ilegal la Londra
Agenti americani sub acoperire desfasoara operatiuni secrete ilegale in Marea Britanie in legatura cu persoane suspectate de terorism pe care ar dori sa le extradeze si judece in SUA, a informat The Mail on Sunday citat de Mediafax. Recent, agenti din Departamentul pentru Securitate Interna din SUA s-au dat drept traficanti care incercau sa vanda ilegal binocluri cu vedere pe timp de noapte pentru a fi exportate catre Iran, cu incalcarea legislatiei americane. Operatiunea era o inscenare care viza un suspect britanic, despre care surse oficiale au declarat ca ar fi omul de afaceri de origine iraniana Jordan Nosratollah Tajik, fost ambasador al Iranului, care risca sa fie extradat in SUA. Spionii au organizat intalniri clandestine in hoteluri londoneze pe care le-au filmat in secret pentru a servi drept probe. Ar putea fi prima data cand agenti americani sunt surprinsi recurgand la astfel de tactici interzise in Marea Britanie. Incidentul ridica intrebari in ceea ce priveste colaborarea Londrei cu agentii staini in capturarea suspectilor si in ceea ce priveste spionii americani care actioneaza in tara fara a fi controlati de autoritatile britanice. (D.E.)
Srebrenica, noi marturii
O noua groapa comuna, continand cadavrele a peste 100 de victime ale masacrului de la Srebrenica, din 1995, a fost gasita in partea de est a Bosniei, a anuntat o echipa de medici legisti, informeaza BBC. Expertii au fost condusi la locul respectiv, Snagovo, situat la 50 km nord de Srebrenica, in urma primirii unor informatii de la persoane care nu au dorit sa isi dezvaluie identitatea. Echipa de legisti, care a analizat scheletele, sustine ca, cel mai probabil, cadavrele au fost initial ingropate intr-un alt loc, dupa care au fost mutate aici cu ajutorul buldozerelor. Acesta este cea de-a saptea groapa comuna gasita in ultimii ani in Snagovo. Aproximativ 8.000 de etnici musulmani, copii si barbati, au fost ucisi de fortele sarbe care au preluat controlul asupra provinciei Srebrenica, in iulie 1995. (D.E.)