Piata valutara a avut saptamana trecuta o evolutie stabila, o situatie asemanatoare petrecandu-se si pe segmentul monetar. Cauza acestei situatii s-a datorat evenimentului de vineri, cand a avut loc intalnirea CA al BNR, bancherii avand parerile impa
Piata valutara a avut saptamana trecuta o evolutie stabila, o situatie asemanatoare petrecandu-se si pe segmentul monetar. Cauza acestei situatii s-a datorat evenimentului de vineri, cand a avut loc intalnirea CA al BNR, bancherii avand parerile impartite in ceea ce priveste deciziile care urmau sa fie luate. Acum este de asteptat ca moneda unica sa fluctueze intre 3,5 si 3,55 lei, dupa ce Consiliul de Administratie al BNR a anuntat mentinerea dobanzilor de politica monetara si referinta la nivelul de 8,75%/an cat si a nivelului rezervelor minime obligatorii in lei si valuta.
Daca BNR ar fi decis o modificare a politicii sale monetare am fi asistat, probabil, la o intarire a leului, pe fondul intrarilor de capitaluri speculative care ar fi dorit sa beneficieze de dobanzile romanesti mai mari. Acum singurele probleme pentru moneda nationala pot fi legate de evenimente externe majore, avand in vedere ca recenta cadere a Bursei de Valori nu a avut nici un fel de efect asupra cursurilor, semn ca piata a devenit mult mai solida.
Euro a fluctuat intre 3,5072 si 3,5124 lei, cotatiile fluctuand vinerea trecuta intre 3,5050 si 3,5170 lei, semn al stabilitatii care a caracterizat intreaga saptamana trecuta.
Dolarul a avut o evolutie puternic descendenta, contributia majora avand-o scaderea paritatii acestuia fata de principalele monede internationale. In aceasta situatie moneda americana a scazut de la 2,7633 lei, la inceputul saptamanii, la 2,7271 lei, nivel care se mai putea intalni la inceputul lui mai.
Pe piata monetara dobanzile overnight au stagnat la valori cuprinse intre 8,50 si 9,50%, insa este asteptat ca ele sa scada dupa ce BNR a decis mentinerea dobanzii de sterilizare la 8,75%/an. De altfel, joi banca centrala a refuzat sa plaseze certificate de depozit cu scadenta la trei luni, considerand dobanzile de 8,72 - 9,10%, solicitate de bancile comerciale, ca fiind prea ridicate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.