Birocratia excesiva determina firmele sa cheltuiasca in acest sens 7- 8 la suta din veniturile totale realizate, este de parere Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
O sol
Birocratia excesiva determina firmele sa cheltuiasca in acest sens 7- 8 la suta din veniturile totale realizate, este de parere Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania.
O solutie pentru reducerea birocratiei ar fi, in opinia reprezentantilor firmelor mici si mijlocii, extinderea procedurii aprobarii tacite. Astfel, CNIPMMR solicita Guvernului sa generalizeze procedura aprobarii tacite pentru obtinerea avizelor necesare desfasurarii activitatii firmelor. "Numarul autorizatiilor si permiselor creste de la luna la luna, astfel ca fata de 534 de avize solicitate in primul trimestru al anului, in prezent sunt necesare 545.
Reducerea avizelor va duce la scaderea birocratiei si a costurilor firmelor mici si mijlocii", a declarat presedintele CNIPMMR. El a prezentat rezultatele unui studiu realizat de echipa ministrului de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile mediului de afaceri si intreprinderilor mici si mijlocii, Bogdan Pascu.
Potrivit studiului, 34 de institutii publice au competente in emiterea avizelor, licentelor si permiselor necesare desfasurarii activitatii firmelor, iar durata de eliberare a autorizatiilor este cuprinsa intre cinci zile lucratoare si 90 de zile. "Este o perioada foarte lunga pana obtii toate autorizatiile.
In plus, intr-o situatie extrema, o firma trebuie sa intocmeasca 545 de dosare, in conditiile in care 80% dintre IMM au sub cinci angajati", a spus Nicolescu. Cele mai multe avize trebuie acordate de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, inclusiv de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, cu 90 de documente.
Ministerul Economiei si Comertului poate elibera 89 de avize, Comisia Nationala pentru Valori Mobiliare - 86, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale - 44.
Din numarul total de avize, potrivit proiectului de lege privind aprobarea tacita, vor putea fi acordate automat, in lipsa unui raspuns al autoritatilor, 107 documente, respectiv 21,4% din total.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.