Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va scoate la vanzare prin licitatie, saptamana aceasta, o serie de active ale unor firme cu datorii, printre care si firma Sere Codlea. Din pretul total de pornire de aproape zece milioane de
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va scoate la vanzare prin licitatie, saptamana aceasta, o serie de active ale unor firme cu datorii, printre care si firma Sere Codlea. Din pretul total de pornire de aproape zece milioane de dolari, cel mai mare - 7,1 mil. dolari, fara TVA, este propus pentru vanzarea activelor acestei societati, constand in sere cu suprafete de cateva zeci de hectare si terenuri de 217.000 de metri patrati. AVAS a incercat de mai multe ori sa vanda activele Serelor Codlea, numai anul trecut organizand trei licitatii, la care nu a primit insa oferte. Sere Codlea a fost privatizata in anul 2000, cand firma Agro 2001 Dolj a cumparat de la ADS pachetul majoritar de actiuni. Patronul societatii castigatoare este Maria Schutz, totodata administrator sau actionar principal al firmelor Agrias Castelu Constanta, Piscicola Dunareni, a caror activitate a fost sau este cercetata de ofiterii de la Investigarea Fraudelor. Maria Schutz a fost anchetata, la un moment dat, si in legatura cu modul in care a castigat licitatia pentru privatizarea Serelor Codlea, beneficiind chiar de ajutorul directorului acestei societati. Potrivit unor surse judiciare, se pare ca Albu Erwin ar fi fost de acord sa achite 2,6 mld. lei din fondurile Sere Codlea, garantia de participare la licitatie, in schimbul promisiunii ca Schutz va ceda 19% din actiunile care urmau sa-i revina. Mai mult, exista informatii potrivit carora Maria Schutz ar fi modificat dosarele de participare la licitatie in complicitate cu Ioan Muresan, fostul ministru al Agriculturii. In ceea ce priveste celelalte active care vor fi scoase la vanzare in cursul acestei saptamani, acestea sunt un teren de 5.320 metri patrati in comuna Voluntari, apartinand firmei Baneasa, cu un pret de pornire de 961.000 dolari, fara TVA, precum si cladirile si terenurile firmei Special Sibiu, scoase la licitatie pentru 1,369 milioane de dolari, fara TVA. Potrivit presedintelui institutiei, Teodor Atanasiu, pana la sfarsitul acestui an, AVAS intentioneaza sa prezinte Guvernului reglementari pentru simplificarea procedurilor de privatizare, a declarat, sambata, presedintele institutiei, Teodor Atanasiu. "Incercam sa incheiem anul 2006 cu cat mai multe societati din planul de privatizare cu contracte semnate si sa supunem spre aprobare Guvernului, in prima lectura, proiectul de act normativ prin care dorim sa simplificam procedurile de privatizare", a spus Atanasiu, intr-un comunicat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.