BERD ar putea putea aloca pana la 60 de milioane de euro pentru a prelua 10% din actiunile companiei mixte South Eastern Energy Capital, care vrea sa investeasca 600 de milioane de euro in domeniul energiei pe piata est-europeana, inclusiv in Romania
BERD ar putea putea aloca pana la 60 de milioane de euro pentru a prelua 10% din actiunile companiei mixte South Eastern Energy Capital, care vrea sa investeasca 600 de milioane de euro in domeniul energiei pe piata est-europeana, inclusiv in Romania. Partenerii fondatori si managerii SENCAP sunt Public Power Corporation (PPC), cel mai mare producator elen de energie, si ContourGlobal (CG), o companie americana privata cu activitate in sectorul dezvoltarii de proiecte de infrastructura energetica. SENCAP va utiliza fondurile disponibile pentru achizitia sau construirea unor active energetice pe pietele din Europa de Est, respectiv Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Muntenegru, Romania, Serbia si Kosovo, care necesita investitii urgente, mai ales in sectorul productiei de electricitate.
Proiectele vor viza in special productia de electricitate, inclusiv activitati de minerit, productia de energie din surse regenerabile, precum si investitiile in sisteme de transport si distributie de energie electrica. In prezent, companiile din sectorul privat administreaza sub 4% din activitatea de productie de electricitate in Europa de Sud-Est, potrivit BERD. SENCAP va utiliza practici de management occidentale, corelate cu o strategie de optimizare si restructurare a activitatii companiilor de stat si va introduce tehnologii moderne, care respecta standardele de mediu impuse de Uniunea Europeana.
Una dintre principalele activitati ale SENCAP se refera la realizarea unor investitii care sprijina integrarea pietelor energetice sud si est-europene. Realizarea acestui proiect va facilita transferul de competente, know-how si experienta, asigurand dezvoltarea pietei energetice regionale. De asemenea, implicarea BERD in activitatea SENCAP va sprijini infiintarea unui nou jucator regional, care va facilita efectuarea investitiilor necesare in dezvoltarea infrastructurii energetice din Europa de Sud-Est si va participa la licitatiile oganizate pentru privatizarea unor active ale statului, afirma institutia financiara. Compania PPC a fost infiintata in anul 1950, si este, in prezent, singurul furnizor de energie din Grecia, asigurand necesarul de electricitate unui numar de 7,1 milioane de clienti. PPC detine, dar nu opereaza, retelele nationale de transport si distributie de energie electrica. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.