Statistica pentru primele noua luni din 2006 confirma avansul peste asteptari al principalilor indicatori economici o data cu deteriorarea balantei comerciale.

Activitatea economica din luna septembrie si pe perioada primelor noua luni
Statistica pentru primele noua luni din 2006 confirma avansul peste asteptari al principalilor indicatori economici o data cu deteriorarea balantei comerciale.

Activitatea economica din luna septembrie si pe perioada primelor noua luni din acest an se caracterizeaza prin mentinerea, in continuare, a unui trend ascendent fata de aceleasi perioade ale anului 2005, consemnat in ultimele luni.

Reviriment al productiei industriale in septembrie

Productia industriala, cu o crestere de 6,5% in septembrie fata de august, depaseste cu peste sapte puncte procentuale indicele din luna anterioara, care marca, fata de iulie 2006, o scadere (99,4%). Cresterea este datorata, in principal, evolutiei productiei in industria prelucratoare. Privita prin prisma evolutiei pe marile grupe industriale, cresterea pe total a productiei s-a datorat majorarii cu 31,6% a productiei in industria bunurilor de capital, in cadrul acesteia detasindu-se productia mijloacelor de transport rutier, care a crescut cu 94,5% fata de luna precedenta. Cresteri intre 10 si 25% s-au inregistrat, de asemenea, la urmatoarele diviziuni din industria prelucratoare: masini si aparate electrice (+22,1%), produse din tutun (+20,9%), celuloza, hirtie si produse din hirtie (+18,6%), echipamente, aparate de radio, televiziune si comunicatii (+17,5%), mobilier si alte activitati industriale (+17,5%), pielarie si incaltaminte (+11,7%).

Vinzari cu 16,4% mai mari

Comparativ cu luna septembrie 2005, cifra de afaceri obtinuta in septembrie 2006 de intreprinderile cu activitate principala de comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, de comert cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule a fost mai mare cu 16,4%, datorita cresterilor inregistrate in principal in comertul si intretinerea de autovehicule (+25,4%). Activitatea de servicii de piata prestate populatiei a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri in luna septembrie 2006, fata de aceeasi luna din anul precedent, cu 31,1%, iar in perioada 1.I.-30.IX.2006, cifra de afaceri a fost mai mare cu 8,4% fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada din anul anterior.

Deficit in crestere constanta Importul de marfuri inregistreaza in continuare un ritm ce-l depaseste pe cel al exporturilor, avind drept consecinta cresterea deficitului comercial, care a cunoscut, practic, o evolutie constant ascendenta. Acesta este cu 45,6% mai mare fata de primele noua luni din 2005.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.