Partidul Republican a suferit o infrangere severa la alegerile legislative de la jumatatea mandatului presedintelui SUA, George W. Bush. Conform unor calcule provizorii, republicanii au pierdut majoritatea in Camera Reprezentantilor, democratii avand
Partidul Republican a suferit o infrangere severa la alegerile legislative de la jumatatea mandatului presedintelui SUA, George W. Bush. Conform unor calcule provizorii, republicanii au pierdut majoritatea in Camera Reprezentantilor, democratii avand acum 221 de mandate din cele 435. Partidul Democrat a smuls de la republicani nu mai putin de 18 mandate. De altfel, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Tony Snow, a recunoscut victoria Partidului Democrat. "Credem ca democratii detin deja controlul Camerei si asteptam sa colaboram cu liderii democrati in probleme prioritare precum castigarea razboiului din Irak si, la scara extinsa, razboiul impotriva terorismului, si mentinerea economiei nationale pe un trend ascendent", a declarat Snow. Totusi, Bush nu si-a ascuns dezamagirea fata de rezultate. Mai mult de atat, si majoritatea republicana de la Senat a devenit istorie. Desi a fost nevoie de renumararea voturilor din districtul Yellowstone, este putin probabil ca democratul Jon Tester sa piarda mandatul de senator de Montana, fapt care ar face ca democratii sa castige oficial si majoritatea din Camera superioara. Analistii apreciaza ca principali castigatori doua femei foarte influente in randurile democratilor.
Nancy Pelosi a fost deja desemnata drept candidatul democratilor la functia de presedinte al Camerei Rerezentantilor, in timp ce Hillary Clinton, sotia fostului presedinte Bill Clinton, a castigat un al doilea mandat de senator. Coabitarea lui Bush cu noua majoritate din Congres se anunta dificila, mai ales ca una dintre directiile de atac ale democratilor in campania electorala a fost razboiul din Irak.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.