Odata cu aderarea, la Bruxelles va veni o cohorta de inalti functionari romani care vor primi functii de raspundere in cadrul birocratiei europene. Numirea unui comisar in Comisia Europeana este doar partea cea mai importanta a unei serii intregi de

Odata cu aderarea, la Bruxelles va veni o cohorta de inalti functionari romani care vor primi functii de raspundere in cadrul birocratiei europene. Numirea unui comisar in Comisia Europeana este doar partea cea mai importanta a unei serii intregi de nominalizari pe care oficialii de la Bucuresti le vor face pentru reprezentarea Romaniei in Uniunea Europeana. Procesul care a inceput atat de stangaci odata cu retragerea candidaturii lui Vosganian continua in aceeasi nota. De data aceasta, scandalul s-a mutat pe marginea desemnarii judecatorilor romani la Curtea Europeana de Justitie si la Tribunalul de Prima Instanta. Fostul consilier prezidential Renate Weber l-a acuzat pe premier pentru lipsa de transparenta in care s-a desfasurat concursul pentru postul de la CEJ.
Aceasta este o institutie foarte importanta a UE care controleaza legalitatea actelor institutiilor europene, respectarea obligatiilor ce revin statelor membre ale Uniunii si interpreteaza regulile comunitare. Judecatorul roman trebuia desemnat pana pe 25 octombrie, dar concursul este de-abia in faza finala. Un alt post important va fi cel de judecator la Curtea Europeana de Conturi, institutia care supravegheaza veniturile si cheltuielile Uniunii. Pe langa juristii pe care Romania va trebui sa-i infatiseze Europei, o alta serie va primi posturi importante in organismele consultative al UE. Ca a saptea tara ca marime in UE, Romania dispune de 15 locuri in Comitetul Economic si Social. Acesta este un organism apolitic in care se elaboreaza puncte de vedere despre problematica social-economica a Uniunii. CES este divizat in trei grupuri: primul reuneste reprezentanti ai patronatelor, al doilea sindicalisti, iar al treilea este o tribuna a ONG, a lumii academice, ale organizatiilor ecologiste, ale consumatorilor, ale IMM sau fermierilor. Desi are doar rol consultativ, CES are un cuvant greu de spus in privinta deciziilor luate la nivelul Comisiei sau Parlamentului European. In Romania, inca nu s-a discutat despre procedura de alocare a acestor functii, care ar putea interesa medii dintre cele mai diverse.

Isarescu, in Consiliul Guvernatorilor BCE

Situatia este similara si pentru Comitetul Regiunilor, in care se regasesc reprezentanti ai colectivitatilor teritoriale. Romania va avea tot 15 locuri, iar miza politica este chiar mai importanta, deoarece apartenenta politica este importanta, membrii CR fiind constituiti in grupuri politice. Insa deputatul PSD Vasile Puscas a declarat ca Guvernul nu a trimis nicio informare despre modul in care administratiile locale vor fi reprezentate la UE.
Si pe plan financiar Romania va avea un cuvant de spus. Automat, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va deveni membru in Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene. Acesta se va reuni de 10 ori pe an si va controla politica monetara a UE, stabilitatea preturilor si utilizarea euro. Totodata, romanii vor trebui sa subscrie capital pentru BCE. De asemenea, se estimeaza ca circa 50 de directori generali sau adjuncti in Comisia Europeana vor fi romani. Posturile vor fi ocupate prin concurs si vor avea prioritate cei cu recomandarea Executivului de la Bucuresti.

Delegatia CE devine Reprezentanta

Dupa 1 ianuarie, Comisia Europeana va avea in Romania o Reprezentanta in locul Delegatiei. Aceasta va avea functii noi fata de Delegatia condusa de Scheele. Daca pana acum se ocupa de monitorizarea Romaniei in privinta acquis-ului necesar aderarii, acum Reprezentanta va intermedia relatiile dintre Romania si Comisia lui Barroso si va avea in atentie modul in care tara noastra isi respecta obligatiile de tara membra a UE.
Odata cu incheierea mandatului lui Scheele, locul sau a fost luat de Donato Chiarini, care a fost seful Delegatiilor CE in Somalia, Mozambic, Cipru si Macedonia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.