Parlamentarii din Comisiile reunite de Buget-Finante au votat bugetul Ministerului Educatiei pentru 2007 si au respins amendamentul referitor la redistribuirea a 420 milioane de lei de la capitolul de investitii spre fondul de salarii. Amendamentul n
Parlamentarii din Comisiile reunite de Buget-Finante au votat bugetul Ministerului Educatiei pentru 2007 si au respins amendamentul referitor la redistribuirea a 420 milioane de lei de la capitolul de investitii spre fondul de salarii. Amendamentul nu a fost sustinut nici de ministrul Educatiei, Mihail Hardau, si nici de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu. Amendamentul a primit 14 voturi "pentru" si 18 "impotriva". "Suntem foarte multumiti de procentul de 5,2% din PIB alocat pentru educatie, la care se adauga sumele destinate cercetarii. Nu putem sa fim de acord cu aceste transferuri, indiferent cat de mare este cresterea la investitii de capital", a spus Hardau. Hardau a mentionat ca avansul anual al salariilor din sistemul de invatamant, de 18%, raportat decembrie 2007 fata de decembrie 2006, este cea mai mare crestere din sistemul bugetar, unde cresterea medie a salariilor este de 12%. Sebastian Vladescu a apreciat ca bugetul Ministerului Educatiei este cel mai mare din ultimii 15 ani. "Am agreat o crestere salariala in doua etape. Va fi cea mai solida. Nu exista inca o grila de salarizare pentru personalul bugetar agreata de ansamblul confederatiilor sindicale", a spus Vladescu. Reprezentantii sindicatelor s-au declarat surprinsi de inconsecventa ministrului Educatiei, care initial a fost de acord cu redistribuirea sumei de 420 milioane de lei de la investitii spre salarii. Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea, a sustinut ca domeniul invatamantului este discriminat. Potrivit acestuia, valoarea sumelor alocate in toate sectoarele bugetare pentru salarii reprezinta 6,2% din PIB, iar pentru invatamant, domeniu in care lucreaza 40% din personalul bugetar, fondurile reprezinta 2,28%. (Mediafax)


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.