la moarte prin spanzurare, pentru crime de razboi, de catre Tribunalul special irakian.
Impreuna cu alti sapte coacuzati, el a fost gasit vinovat de uciderea, in 1982, a 148 de persoane din orasul siit Dujail, ca represalii la un atentat comis i
la moarte prin spanzurare, pentru crime de razboi, de catre Tribunalul special irakian.
Impreuna cu alti sapte coacuzati, el a fost gasit vinovat de uciderea, in 1982, a 148 de persoane din orasul siit Dujail, ca represalii la un atentat comis impotriva unui convoi prezidential. Vizibil marcat la auzul sentintei, asupra careia nu plutea insa nicio indoiala, Saddam, care incercase constant sa intrerupa citirea acestuia de catre judecator, a strigat cu putere: "Allahu Abar!" (Alah este cel mai mare) si "Traiasca Irakul! Traiasca poporul irakian!"
Anterior pronuntarii verdictului, fostul rais (presedinte) declara, conform celor comunicate de avocatii sai, ca nu se teme de moarte si ca doreste sa fie executat prin impuscare de catre un pluton militar, si nu sa fie spanzurat, exprimandu-si convingerea fortelor americane vor fi constranse sa paraseasca Irakul asa cum s-au petrecut lucrurile si in Vietnam.
Au mai fost condamnati la moarte fratele sau vitreg, Barzan Ibrahim al-Tikriti, fostul sef al serviciilor secrete irakiene, si Awad Hamad al-Bandar, fostul presedinte al asa-numitului Tribunal Revolutionar, care s-a dovedit necrutator cu dusmanii lui Saddam cat timp acesta s-a aflat la putere.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.