Peste 40 de sefi de stat participa la summitul China-Africa, ale carui principale subiecte sint comertul si investitiile.

Africa este, de altfel, singurul loc in care se mai pot exploata rezerve de petrol, diamante sau aur, fara a
Peste 40 de sefi de stat participa la summitul China-Africa, ale carui principale subiecte sint comertul si investitiile.

Africa este, de altfel, singurul loc in care se mai pot exploata rezerve de petrol, diamante sau aur, fara a intimpina concurenta companiilor occidentale, iar China importa astazi mai mult petrol din Angola decit din Arabia Saudita. Valoarea schimburilor comerciale cu Africa a crescut de zece ori in ultimul deceniu, ajungind la 42 miliarde de dolari in 2005.

Summitul a dus, pina acum, la proiectarea unor investitii chineze de 600 de milioane de dolari in industria energetica din Ghana, de 3 miliarde de dolari in minele de fier din Gabon, 200 de milioane de dolari revenind industriei neferoase din Zambia. Este de remarcat ca statele africane care intretin relatii diplomatice cu Taiwanul au refuzat sa participe la summitul de la Beijing, iar China a fost acuzata ca incurajeaza incalcarea drepturilor omului, prin invitatiile adresate dictatorilor Robert Mugabe, din Zambia, si Omar Hassan al-Bashir, din Sudan.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.