Deficitul comercial al Romaniei este cu peste 3 miliarde de euro mai mare decit in primele noua luni ale anului trecut.

Datele comunicate de statistica privind evolutia comertului exterior in primele noua luni ale anului curent arata
Deficitul comercial al Romaniei este cu peste 3 miliarde de euro mai mare decit in primele noua luni ale anului trecut.

Datele comunicate de statistica privind evolutia comertului exterior in primele noua luni ale anului curent arata ca Romania a consumat produse de import in valoare de peste aproape 29 de miliarde de euro. In conditiile in care ritmul de crestere a exporturilor a fost inferior, se inregistreaza un deficit comercial record.

Crestere de 45,6%

Deficitul comercial a crescut cu 45,6% in primele noua luni comparativ cu perioada similara din 2005, la 9,611 miliarde de euro, in principal ca urmare a importurilor de tehnologie, produse metalurgice si minerale, potrivit datelor publicate vineri de Institutul National de Statistica (INS). Dezechilibrul balantei comerciale a urcat in septembrie cu 1,181 miliarde de euro, in conditiile unui ritm ridicat al importurilor. In primele noua luni, exporturile FOB au insumat 19,095 miliarde de euro, in crestere cu 16% fata de perioada ianuarie-septembrie 2005. Importurile CIF au totalizat 28,707 miliarde de euro, valoare mai mare cu 24,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Marfurile nemtesti, primele la import

Principalele destinatii pentru exportul marfurilor romanesti sint pietele statelor membre ale UE, detinind o pondere de 67,6% din total. Italia, Germania, Turcia, Franta si Marea Britanie ocupa primele cinci locuri ca valoare a exporturilor in primele noua luni din 2006. La importuri, pe primele doua locuri se regasesc, in ordine, Germania si Italia, urmate de Federatia Rusa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.