Extrema politica romaneasca este o investitie din care, foarte probabil, se pot scoate multe dividende in viitorul imediat. De indata ce vom fi intrat in Uniunea Europeana.

Intrarea formala in Europa va da multora o piine alba de minca
Extrema politica romaneasca este o investitie din care, foarte probabil, se pot scoate multe dividende in viitorul imediat. De indata ce vom fi intrat in Uniunea Europeana.

Intrarea formala in Europa va da multora o piine alba de mincat. Aceasta nu este neaparat o veste buna. Raminind doar in zona politicului: daca va fi cineva care in prima faza de insurubare institutionala in UE va avea in mod cert de cistigat, atunci acelea vor fi entitatile politice extremiste. Romaniei in Uniunea Europeana ii va fi mai bine decit in afara acesteia, dar nu toata lumea va intelege asta; unii nu vor intelege deloc, pentru unii nici nu vor fi beneficii, iar altii se vor convinge pe parcurs ca intrarea in UE are mai multe plusuri decit minusuri. Retezarea sau indiguirea unor obiceiuri proaste nu va fi privita de toata lumea cu ochi buni. Va fi, prin urmare, loc de criza si vor fi costuri sociale, iar partidele extremiste vor sti, cu siguranta, sa exploateze in propriul lor beneficiu acest sol fertil. Romania nu va oferi, din aceasta perspectiva, o premiera; microbul nationalismului si acela al xenofobiei au atins in proportii spectaculoase si pe multe alte tari care au executat cu emotie primele dansuri de societate europeana moderna.

Sigur, e riscant sa lucrezi cu proiectii; insa precedentele exemple de integrare au o mare forta si, de aceea, sint sanse foarte mici ca Romania sa rateze un asemenea scenariu pentru care, iata, avem deja citeva semnale de confirmare. Despre ultimul a scris pe larg presa romana de ieri: extrema dreapta din Parlamentul European negociaza cu partidele extremiste din Romania si din Bulgaria constituirea unui grup parlamentar consistent.

Rezultate imediate pentru tara noastra (aici unde sint vizate doua partide): PRM e incintat de o asemenea perspectiva, iar PNG inca se mai gindeste (pentru ca spera la o afiliere mult mai onorabila, la PPE). Consecinta previzibila, in conditiile in care scenariul proiectat de catre extremistii europeni va fi respectat in detaliu: pericolul terorismului va fi si mai mare pentru Europa. Pe linga specia deja clasica de terorism (important in proportie covirsitoare din zonele fundamentalismului musulman), Europa trebuie sa stea de veghe si la micul terorism intern, intretinut la nivel ideologic de entitatile politice de extrema. O asemenea perspectiva nu e deloc deplasata. Dincolo de orice consideratii de natura tactica, strategica, economica, o asemenea Internationala a extremismului in Europa intretine ceva fundamental rau: discursul urii. Nebunii sint periculosi individual, si cu atit mai periculosi cind sint impreuna. Atunci cind unii dintre ei (si Romania are ceva de spus in aceasta privinta) reusesc sa practice un asemenea discurs cu mult rafinament, e igienic sa fim mai atenti decit de obicei. Pentru libertatea noastra, chiar merita.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.