Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost obligata de o instanta inferioara sa furnizeze informatii de interes public unei organizatii neguvernamentale.

Legea privind accesul la informatiile publice a produs recent un interesant prece
Inalta Curte de Casatie si Justitie a fost obligata de o instanta inferioara sa furnizeze informatii de interes public unei organizatii neguvernamentale.

Legea privind accesul la informatiile publice a produs recent un interesant precedent judiciar: o Curte de Apel a obligat instanta suprema sa se conformeze acestei legi. Procesul a inceput anul trecut, pe 7 septembrie 2005, cind Societatea pentru Justitie SoJust, un ONG al tinerilor magistrati si juristi, a cerut conducerii Inaltei Curti de Casatie si Justitie informatii despre solicitarea fostei judecatoare Maria Huza de a fi promovata ca judecator la instanta suprema. Ex-presedinte al Tribunalului Bucuresti si membru al CSM, Huza se afla atunci in plina ancheta la DNA pentru modul in care si-a achizitionat un apartament de patru camere in centrul Bucurestiului. Conform informatiilor primite de SoJust, Inalta Curte de Justitie ar fi primit cererea de promovare din partea judecatoarei Huza pe 22 august 2005 si a solicitat, invocind Legea nr. 544 din 2001, documente referitoare la acest demers.

Inalta Curte insa nu a fost de acord sa furnizeze date despre aceasta solicitare conform Legii informatiilor publice, drept care SoJust a actionat in judecata instanta suprema, sesizind Tribunalul Mures. Aceasta instanta a dat cistig de cauza reprezentantilor Inaltei Curti, pe motiv ca astfel de date nu pot fi date publicitatii. Potrivit legii privind accesul la informatii publice, prima sentinta poate fi atacata doar cu recurs la Curtea de Apel, hotarirea acestei instante fiind definitiva si irevocabila. Prin urmare, SoJust a depus recurs la Curtea de Apel Tirgu-Mures, care a infirmat prima solutie si a dispus ca Inalta Curte sa dea curs solicitarii SoJust. Victoria SoJust este insa una doar de palmares, intrucit intre timp Maria Huza s-a pensionat, fara ca promovarea sa la Curtea Suprema sa mai fie pusa in practica.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.