Suspecti ca s-ar fi antrenat in tabere teroriste din Afganistan si Pakistan, dar si prieteni cu teroristi notorii lucrau in avioanele ce faceau curse spre SUA.

Autoritatile franceze responsabile cu evaluarea riscurilor de securitat
Suspecti ca s-ar fi antrenat in tabere teroriste din Afganistan si Pakistan, dar si prieteni cu teroristi notorii lucrau in avioanele ce faceau curse spre SUA.

Autoritatile franceze responsabile cu evaluarea riscurilor de securitate de la Aeroportul Charles de Gaulle au retras acreditarile de securitate pentru 72 de lucratori musulmani suspecti, arata un articol al "International Herald Tribune". Alti aproximativ 12 astfel de suspecti lucreaza inca in cele mai sensibile zone ale aeroportului. Unii dintre cei 72 de lucratori sint suspectati ca s-ar fi pregatit in tabere teroriste din Pakistan si Afganistan, iar unul dintre ei era chiar prieten cu "teroristul cu pantof" (cel care dorea sa detoneze explozibili pe care ii ascunsese in pantofi, in 2001). Lucratorii in cauza munceau inclusiv la curatarea avioanelor si manevrarea bagajelor pentru cursele catre SUA.

Scrisori pentru periculosi

Investigatorii francezi ancheteaza situatia de la Charles de Gaulle de mai multa vreme, avind indicii ca exista radicali islamisti in rindul angajatilor. Dintre cei 83.000 de angajati ai aeroportului, cel putin 20% sint musulmani, conform sindicatelor. Incepind din luna aprilie, 90 de angajati musulmani au primit scrisori prin care erau anuntati ca li s-ar putea retrage dreptul de acces in zonele restrictionate ale aeroportului. Unii dintre acestia inca lucreaza, deoarece legea franceza prevede ca acestora sa li se dea ocazia de a raspunde suspiciunilor, inainte de a li se retrage acreditarile. Toti acesti 90 de musulmani au intrat in atentia serviciilor de securitate in cadrul unei anchete incepute in mai 2005, la cererea Ministerului de Interne, iar dupa anchetare, acreditarea le-a fost retrasa celor 72 mentionati deja. Alti 68 de musulmani au fost declarati nepericulosi, in urma anchetei.

Campanie antimusulmani

Organizatiile musulmane si organizatiile de aparare a drepturilor omului au acuzat autoritatile ca duc o campanie impotriva musulmanilor, in special deoarece se apropie alegerile. Cel putin zece dintre cei carora li s-au retras acreditarile au dat in judecata statul francez pentru discriminare. "Cind lumea ne acuza ca ii vizam in mod nedrept pe musulmani, se vorbeste doar de cei care au primit scrisoarea de retragere a acreditarii, nu de zecile de mii de musulmani care nu au primit asa ceva", a declarat Jacques Lebrot, oficialul insarcinat cu ancheta.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.