Un atac al guvernului pakistanez asupra unei scoli islamiste, care se presupunea ca apartine al-Qaeda,a produs 80 de victime.

Armata pakistaneza a bombardat ieri o scoala religioasa (madrasa) din regiunea Bajaur, de la granita cu A
Un atac al guvernului pakistanez asupra unei scoli islamiste, care se presupunea ca apartine al-Qaeda,a produs 80 de victime.

Armata pakistaneza a bombardat ieri o scoala religioasa (madrasa) din regiunea Bajaur, de la granita cu Afganistanul, in urma atacului fiind ucise aproximativ 80 de persoane. Autoritatile pakistaneze sustin ca scoala era folosita pentru adapostirea si antrenarea luptatorilor al-Qaeda si ca victimele atacului sint militanti islamisti. In schimb, autoritatile locale au declarat ca printre cei scosi de sub darimaturi se numara si copii.

Regiunea tribala de la granita dintre Pakistan si Afganistan este de ani buni folosita drept adapost pentru luptatorii talibani si al-Qaeda. Cu doua zile inaintea atacului pakistanez, in regiunea Bajaur a avut loc un miting de sustinere a liderului al-Qaeda, Bin Laden, si a celui taliban, mollahul Omar, la care au participat peste o mie de militanti.

Atacul pakistanez coincide si cu lansarea unui plan de pace intre liderii tribali din Bajaur si militantii islamisti din zona. Negocierile se aseamana cu cele care au dus la armistitiul incheiat la inceputul lunii trecute cu insurgentii din regiunea Waziristanul de Nord, aflata nu departe de Bajaur.

Acordul din Waziristan, desi a dus la reducerea violentelor in regiune, a fost interpretat drept un semn de slabiciune al guvernului de la Karachi care, incapabil sa invinga militantii, a fost silit sa accepte un compromis negociat de liderii locali. Atacul de ieri asupra scolii madrasa ar putea fi menit sa intareasca autoritatea stirbita a guvernului pakistanez.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.