La nici o saptamana dupa ce a decis sa limiteze numarul muncitorilor din Romania si Bulgaria pe piata muncii din Marea Britanie, guvernul de la Londra isi schimba din nou planurile pentru imigrantii est-europeni. Desi la inceputul saptamanii trecute
La nici o saptamana dupa ce a decis sa limiteze numarul muncitorilor din Romania si Bulgaria pe piata muncii din Marea Britanie, guvernul de la Londra isi schimba din nou planurile pentru imigrantii est-europeni. Desi la inceputul saptamanii trecute anunta ca romanii si bulgarii necalificati care vor dori sa lucreze in Marea Britanie vor beneficia de 20.000 de permise de munca pe an, John Reid, ministrul britanic de interne, limiteaza 'oferta>> la doar 10.000. Presa britanica dezvaluie noile planuri ale guvernului Blair chiar in timp ce Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul de externe, se afla in vizita la Londra pentru a discuta cu oficialii din Marea Britanie despre accesul muncitorilor romani pe piata muncii din Regat.

John Reid, ministrul britanic de interne, a fost nevoit sa dea inapoi cu planurile sale de a pune la dispozitie 20.000 de permise de munca pentru imigrantii romani si bulgari necalificati, a dezvaluit, ieri, publicatia The Sunday Times. Un document confidential al Home Office arata ca Reid intentiona sa-i oblige pe angajatorii din agricultura si industria de procesare a alimentelor sa-i inlocuiasca pe munc itorii provenind din tari ce nu sunt membre ale UE cu forta de munca din Romania si Bulgaria, incepand de la 1 ianuarie 2007. Reid a recunoscut ca, pentru anul 2007, numarul permiselor de munca acordate romanilor si bulgarilor va fi mai mic decat s-a anuntat, pana cand autoritatile vor elimina complet alte programe destinate muncitorilor imigranti. Industria agroalimentara ar putea ameninta insa guvernul cu o actiune in justitie, daca va fi obligata sa-i refuze pe culegatorii de fructe din Rusia si Ucraina, care vin de ani buni in Marea Britanie la munca de sezon, pentru a le face loc noilor sositi din Romania si Bulgaria, precizeaza The Sunday Times. Ministerul britanic de Interne sustine ca, potrivit legislatiei europene, muncitorii din UE au automat prioritate la ocuparea locurilor de munca fata de ceilalti imigranti. David Sharpe, director la o agentie de recrutare de forta de munca, a declarat ca noul plan al lui Reid „va schimba radical sistemul de recrutare, care a fost incercat si testat si s-a dovedit de succes“. Pe de alta parte, Comisia Europeana a confirmat ca, din punct de vedere legal, Bruxelles-ul nu poate obliga Marea Britanie sa-i inlocuiasca pe rusi si ucraineni cu romani si bulgari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.